Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα; Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει άλλα πακέτα διάσωσης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πληρώνει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον έως τον Ιούλιο, αναφέρουν οι ανάλυτες του Reuters Breakingviews, Neil Unmack και George Hay.

Η Ελλάδα αναμενόταν να λάβει τον Ιούνιο τη δεύτερη δόση του δανείου της, ύψους 31 δισ. ευρώ, ως τμήμα του πακέτου διάσωσης συνολικής αξίας 174 δισ. ευρώ. Αυτό φαίνεται όμως δύσκολο, ύστερα από το χάος που προκάλεσε το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου – που πιθανόν να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου. Την ίδια ώρα, η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη: Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας, δεν θα πάρει άλλα χρήματα.

Παράλληλα, οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι πολλές και γιγαντώνονται σταδιακά. Πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια που λήγουν, να χρηματοδοτήσει στο δεύτερο τρίμηνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού της που ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. ευρώ και να αποπληρώσει 3,8 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχύσει τις εγχώριες τράπεζες με 23 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ενδεχομένως, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να καλύψει όλες αυτές οι δαπάνες άμεσα. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούν τα ΕΓΔ, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να αναβληθεί, αν και αυτό ίσως να προκαλούσε νευρικότητα στους καταθέτες, αναφέρουν οι δύο αναλυτές.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της που λήγει. Ακόμα και πριν από τις εκλογές, η χώρα είχε υπαινιχθεί ότι ίσως να μην αποπλήρωνε το ομόλογο ύψους 450 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου επειδή οι κάτοχοι του εν λόγω ομολόγου, κυρίως hedge funds, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο με τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ομόλογο αυτό. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργούσε ενδεχόμενη μη πληρωμή του άλλου ομολόγου, ύψους 3,3 δις ευρώ που λήγει τον Μάιο, μιας και εκτιμάται ότι το διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στηρίζει οικονομικά τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, έως τα τέλη Ιουνίου οι πιέσεις προς την Αθήνα θα κλιμακωθούν. Η ελληνική κυβέρνηση ίσως να μπορέσει να αντέξει για λίγο ακόμα καθυστερώντας την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της ή εκδίδοντας χρεωστικούς τίτλους (IOUs) αντί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, το Δημόσιο έχει ήδη συσσωρεύσει οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου, κυρίως σε προμηθευτές.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο, είναι να πανικοβληθούν οι Έλληνες πολίτες προτού φθάσει η χώρα σε αυτό το σημείο. Εάν η κυβέρνηση πληρώσει μισθούς με χρεωστικούς τίτλους (IOUs) αντί για μετρητά, είναι πιθανόν να εκληφθεί ως η αρχή της επιστροφής σε ένα νέο εθνικό νόμισμα. Αν συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια, οι καταθέτες ίσως σκεφτούν ότι επίκειται η έξοδος της χώρας από το ευρώ και σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Αυτήν τη στιγμή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συντηρείται χάρη στα 73 δισ. ευρώ που έχει λάβει από την ΕΚΤ και την επιπλέον βοήθεια ύψους 54 δισ. ευρώ που λαμβάνουν οι τράπεζες από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εάν υπάρξουν όμως περαιτέρω εκροές καταθέσεων, το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε θεωρητικά να κρατηθεί στη ζωή με επιπρόσθετη παροχή έκτακτης ρευστότητας από τον ELA. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν θα θελήσει να εγκρίνει κάτι τέτοιο γιατί σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ και οι τράπεζές της κατέρρεαν, οι όποιες απώλειες των έκτακτων κεφαλαίων του ELA θα καλύπτονταν από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, εάν η ΕΚΤ σταματήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA, θα προκαλούσε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και πιθανώς σε φυγή καταθέσεων και στις υπόλοιπες τράπεζες στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα παίζει χοντρό πόκερ με την ευρωζώνη, αναφέρουν οι αναλυτές. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί δείχνουν να πιστεύουν πως μπορούν να αναγκάσουν την ευρωζώνη να συμφωνήσει σε ένα ηπιότερο πρόγραμμα λιτότητας, καθώς οι συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερές για την Ευρώπη. Παρομοίως, ορισμένοι ξένοι αξιωματούχοι απειλούν να ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η ιστορία της κρίσης στην ευρωζώνη μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωποι βρεθούν στο χείλος του γκρεμού τότε βρίσκουν λύση. Αυτό είναι ακόμα πιθανό – αν για παράδειγμα οι Έλληνες πολίτες ψηφίσουν πιο ορθολογικά σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές ή αν η νίκη του Francois Hollande στις γαλλικές προεδρικές εκλογές οδηγήσει σε μια πιο ήπια στάση εκ μέρους της ευρωζώνης. Αλλά προς το παρόν η κατάσταση δείχνει αρκετά ρευστή, καταλήγουν οι δύο αναλυτές.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook