Εκατοντάδες Γερμανοί συγγραφείς, μουσικοί και ηθοποιοί με κοινή τους διακήρυξη απορίπτουν τις θέσεις του κόμματος των Πειρατών να υπάρξει μεταρρύθμιση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων ενώ υπερασπίζονται τα μεγάλα συγκροτήματα των μέσων ενημέρωσης από ένα κύμα επικρίσεων.

«Οι νέες πραγματικότητες της ψηφιοποίησης και του Ίντερνετ δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να δικαιολογήσουν την κανονική κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας», διακηρύσσουν στο κείμενό τους με τίτλο «Είμαστε όλοι δημιουργοί. Αντίδραση στη Ληστεία της πνευματικής ιδιοκτησίας».

Η αναπάντεχη άνοδος των Πειρατών ανέτρεψε το σκηνικό στη γερμανική πολιτική σκηνή ήδη με την εμφάνισή τους το 2011. Κέρδισαν έδρες σε τρία ομόσπονδα κρατίδια και αναμένεται να καταγράψουν νέα επιτυχία στις εκλογές της Κυριακής στη Βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία, το πλέον πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας.

Οι Πειρατές ζητούν να νομιμοποιηθεί το κατέβασμα των περισσότερων αρχείων κοινής χρήσης, κατηγορώντας τις μεγάλες εταιρείες των μέσων ενημέρωσης, παραγωγής και τους εκδοτικούς οίκους ότι κατακρατούν τη μερίδα του λέοντος στα δικαιώματα για τα βιβλία, τη μουσική και τις ταινίες και πως οι καλλιτέχνες παίρνουν ψίχουλα.

Η κυβέρνηση, αντίθετα, προσανατολίζεται στην εισαγωγή αλλαγών προκειμένου να κατευνάσει μία μερίδα χρηστών του Διαδικτύου, τονίζοντας τον περασμένο μήνα πως θα επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στις ποινές για τους παράνομους χρήστες αρχείων.

Πάντως η έκκληση των δημιουργών κινείται προς την κατεύθυνση της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, παρά στη χαλάρωση των υφισταμένων.

«Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν ένα ιστορικό επίτευγμα των κοινωνικών ελευθεριών έναντι των φεουδαρχικών ζυγών και εγγυάται την υλική βάση για την πνευματική δημιουργία του ατόμου», τονίζουν οι συνυπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί.

Στο κείμενό τους οι δημιουργοί υπερασπίζονται τις εταιρείες των μέσων, τους εκδοτικούς οίκους, τις γκαλερί, ακόμη και τις εταιρείες προώθησης παραστατικών τεχνών που επιχειρηματολογούν ότι αποτελεί τμήμα του «επιμερισμού της εργασίας» συμβάλλοντας στην προώθηση των δημιουργικών έργων στην αγορά.

Ο Κρίστοφερ Λάουερ, ειδικός των Πειρατών στο θέμα αυτό, απάντησε άμεσα με ένα μήνυμα στο Twitter. «Δεν έχει σημασία ότι απορρίπτουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Zeit, αλλά θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Χρειάζεται μία δήλωση προς απάντηση», γράφει.