Τα έργα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του Νομού Λασιθίου – και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του τουρισμού – εκθέτει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Μιχάλης Σγουρός. Σε υπόμνημα που παρέδωσε στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο αναφέρει τα εξής:

Ο Νομός Λασιθίου είναι από τους πρώτους στην Κρήτη που ανέπτυξε τον Τουρισμό σε υψηλό βαθμό. Ειδικότερα η περιοχή του Μεραμπέλλου ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον Τουρισμό. Συνεπώς επηρεάζεται από την πορεία του σε σημαντικό βαθμό.

Βόρειος Οδικός Άξονας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας και που επηρεάζει δραστικά τον τουρισμό είναι η προσβασιμότητά του από τον Βόρειο Οδικό Άξονα. Δυστυχώς τα έργα βελτίωσής του παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μεταφορά αγαθών και ανθρώπων. Η κατάσταση αυτή πρέπει να βελτιωθεί αν θέλουμε να ελπίζουμε σε αύξηση του τουρισμού στον τόπο μας.

Λιμάνι Αγίου Νικολάου

Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σημαντικό τουριστικό λιμάνι το οποίο όμως χρειάζεται βελτιώσεις. Πρέπει λοιπόν να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι υποδομές που αφορούν την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση και τον έλεγχο των επισκεπτών που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια.

Επειδή θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο είδος τουρισμού έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης προτείνουμε να γίνει μελέτη για την επέκταση του Λιμένα Αγίου Νικολάου έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό κρουαζιεροπλοίων. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει ουσιαστικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Αεροδρόμιο Σητείας

Το Αεροδρόμιο Σητείας εκτός του ότι προσφέρει τα μέγιστα σε μια περιοχή που η πρόσβαση μέσω του Βόρειου Οδικού Άξονα είναι τουλάχιστον δύσκολη, αποτελεί και μια τουριστική πύλη εισόδου για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς τόσο τα έργα υποδομών όσο και η κυκλοφοριακή σύνδεση παραμένουν ανολοκλήρωτα με αποτέλεσμα η σημαντική αυτή πύλη εισόδου της ανατολικής Κρήτης να παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία της.

Προβολή Τουρισμού

Η διαφημιστική εκστρατεία που οργανώνει ο ΕΟΤ πρέπει να ξεκινά ενωρίτερα και να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα. Ακόμα θα πρέπει να προβάλλονται με έμφαση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ιδιαίτερα το κλίμα της κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά.

Μουσεία Αρχαιολογικοί Χώροι

Η πρόσβαση στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους του Νομού μας αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Τουρισμού. Δυστυχώς πολλές φορές οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί για λόγους κακού προγραμματισμού προσλήψεων. Η καθυστέρηση του προγραμματισμού αλλά και των εγκρίσεων των σχετικών εποχικών προσλήψεων πολλές φορές εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας στους επισκέπτες. Συνεπώς πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι σχετικές υπηρεσίες να είναι πάντα καλά στελεχωμένες.

Ειδικά για το νησάκι «Σπιναλόγκα» σας παρακαλούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να παραμένει ανοικτό και κατά τη χειμερινή περίοδο, τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.

Επίσης σε περιοχή κοντά στο χωριό Κριτσά βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία «Παναγία Κερά» με αγιογραφίες μεγάλης αξίας. Τη συγκεκριμένη εκκλησία επισκέπτεται μεγάλος όγκος τουριστών. Μετά από αίτηση πολλών τουριστικών γραφείων που προωθούν τουρίστες στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο ζητούμε να επιμηκυνθεί το ωράριο λειτουργίας έτσι ώστε να μπορούν να επισκέπτονται περισσότεροι τουρίστες το χώρο αυτό.

Οροπέδιο Λασιθίου

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μια ιδιαίτερα γραφική περιοχή η οποία ήταν πολύ γνωστή για το σπήλαιο του Δικταίου Άνδρου αλλά και για τους χιλιάδες ανεμόμυλους που κάποτε υπήρχαν εκεί. Σήμερα μεγάλο μέρος των ανεμόμυλων έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει χάσει ένα μέρος της μοναδικής γραφικότητας που κάποτε είχε. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αναπτύσσονται ραγδαία και η συγκεκριμένη περιοχή προσφέρεται, προτείνω να ενταχθεί η αναστήλωση ή η ανακατασκευή των γραφικών ανεμόμυλων σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έτσι το οροπέδιο θα αποκτήσει ξανά την θέση που του αξίζει ως τουριστικός προορισμός.

Αδειοδοτήσεις

Τουριστικών

Επιχειρήσεων

Σε μια εποχή που η Ελλάδα ανασυγκροτείται προκειμένου να καταφέρει να βγει από την κρίση προτείνω να μειώσουμε την γραφειοκρατία όσο γίνεται περισσότερο. Ιδιαίτερα δε στις αδειοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων το κράτος πρέπει να γίνει ταχύτερο και αποδοτικότερο. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει προσπάθεια να μειωθούν τόσο ο αριθμός των δικαιολογητικών όσο και ο χρόνος διεκπεραίωσης αυτών. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει από μόνο του πάρα πολύ στην επιχειρηματικότητα αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Ίδρυση Ανώτατης Σχολής

Τουριστικών Επαγγελμάτων

Ο Νομός Λασιθίου είναι ο μόνος νομός της Κρήτης ο οποίος δεν διαθέτει ΑΕΙ.

Είναι επίσης από τους πρώτους νομούς της Κρήτης που ανέπτυξαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό. Στο νομό μας υπάρχουν μερικά από τα σπουδαιότερα και γνωστότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα παγκοσμίως.

Προτείνω λοιπόν να βοηθήσετε να γίνει πράξη αυτό που θα διορθώσει την αδικία πολλών ετών και θα βοηθήσει το Νομό Λασιθίου στο δρόμο προς την ανάπτυξη. Να ιδρυθεί Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Νομό Λασιθίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook