Η Κρήτη σήμερα θα φιλοξενήσει, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων "ΛΟΝΔΙΝΟ 2012" την Ολυμπιακή φλόγα ακολουθώντας τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο.

Αξίες όπως η αρμονία, η ισορροπία, η συνεργασία, η αγωνιστικότητα, η αλήθεια και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη και η συνύπαρξη , η εντιμότητα και η δικαιοσύνη, αξίες που απετέλεσαν την βάση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, θα φωτίσουν τις περιοχές από όπου θα περάσει η Φλόγα.

Στη Κίσαμο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στη Κρήτη θα βρεθεί στις 9 το πρωί  ενώ τη φλόγα θα μεταφέρουν 6 Κισαμίτες  οι οποίοι θα πλαισιώνονται και από ομάδες αθλητών .

Η λαμπαδηδοδρομία
στη Κίσαμο

Η διαδρομή της Φλόγας θα ξεκινήσει δυτικά της πόλεως από το κατάστημα ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ, κοντά στο Μαύρο Μώλος.

6 λαμπαδηδρόμοι μεταφέρουν την ιερή φλόγα στην πόλη μας. Η Κίσαμος τιμάει τα άξια τέκνα της και είναι περήφανη για την καταγωγή πους.

Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Κώστας Μουντάκης με συνοδούς 4 αθλητές του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ.που θα μεταφέρει τη φλόγα μέχρι την Πυριανή Γέφυρα.

Στη συνέχεια τη φλόγα θα παραλάβει ο Λαμπαδηδρόμος Φραγγιουδάκης Κωστής με 4 συνοδούς του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ που θα διανύσει την απόσταση μέχρι την Πλατεία Ε. Βενιζέλου όπου θα γίνει και η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Συγκεκριμένα στην πλατεία ο Φραγγιουδάκης θα είναι ο Λαμπαδηδρόμος που θα ανάψει το βωμό.

Θα ακολουθήσει η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας με την ανάκρουση των Εθνικών ύμνων.

Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από το δήμαρχο Κισάμου κ. Γώργο Μυλωνάκη, χαιρετισμός από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Λονδίνο 2012 και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Θα γίνει ανταλλαγή δώρων και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας με του Μουσικό συγκρότημα του….και το χορευτικό συγκρότημα του Γιάννη Κουμή.

Στη συνέχεια ο τρίτος Λαμπαδηδρόμος ο Σημαντιράκης ο Βασίλης με 4 συνοδούς του αθλητικού Συλλόγου Κισάμου θα συνεχίσει τη διαδρομή της φλόγας και θα την παραδώσει στον τέταρτο Λαμπαδηδρόμο τον Ροδουσάκη Κυριάκο , με συνοδούς 4 σκακιστές , από την Ακαδημία Σκακιού Κισάμου, ο οποίος στη συνέχεια θα την παραδώσει στον Τουλουπάκη το Μανόλη, με συνοδούς 4 αθλητές από τη ΘΥΕΛΛΑ Καλαθαινών για να την παραδώσει στον τελευταίο Λαμπαδηδρόμο τη Ντουλάκη Κατερίνα με 4 συνοδούς από τον Αθλητικό Όμιλο Κισάμου για να την οδηγήσει στην έξοδο της πόλης στο μνημείο στα Λύκεια απ’ όπου θα συνεχίσει τη διαδρομή της για τα Χανιά το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Ελλάδα για να φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 18 Μαΐου, όπου θα ολοκληρώσει το ταξίδι της σε 70 ημέρες!

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνοδοί θα μεταφέρουν ένα κλαδί ελιάς από το μνημειακό ελαιόδεντρο των Βουβών το οποίο θα καταλήξει και αυτό στο στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Η άφιξη και η αφή της Ολυμπιακής φλόγας αποκτά ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η εθνική μας υπερηφάνεια έχει πληγωθεί. Έχει όμως η Ολυμπιακή Φλόγα τη δύναμη, να μας κάνει να αισθανθούμε ξανά περήφανοι και να θυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και σε εμάς τους ίδιους, ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει φως;

Η λαμπαδηδοδρομία στο Ρέθυμνο

Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας που θα διεξαχθεί στην πόλη του Ρεθύμνου έχει ως εξής:

1ος Λαμπαδηδρόμος Εκκίνηση

Ταβέρνα «Εν Πλώ» 250 μέτρα 12.05΄

2ος Λαμπαδηδρόμος Είσοδος Εμπορικού Λιμένα 250 μέτρα 12.08΄

3ος Λαμπαδηδρόμος Everest 250 μέτρα 12.11΄

4ος Λαμπαδηδρόμος Εστιατόριο Σαμαριά 250 μέτρα 12.14΄

5ος Λαμπαδηδρόμος Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη 300 μέτρα 12.17΄

Τελετή Μίας (1) ώρας

6ος Λαμπαδηδρόμος Ψητοπωλείο Θράκα Τερματισμός

Ξ/χείο Porto Rethymno 300 μέτρα 13.20΄

Στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στις 12.17 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μικρή τελετή μιας ώρας, που θα περιλαμβάνει:

• Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας – Αφή βωμού από λαμπαδηδρόμο

• Άφιξη αντιπροσωπείας επισήμων της Ε.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ο.Α. «Λονδίνο 2012»

• Ανάκρουση με απόλυτη σειρά των: Ολυμπιακού Ύμνου – Εθνικού Ύμνου Μ Βρετανίας – Εθνικού Ύμνου Ελλάδος.

• Έπαρση σημαιών: Ολυμπιακών Αγώνων, Μ. Βρετανίας και Ελλάδος με την ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων.

• Χαιρετισμός Δημάρχου Δ. Ρεθύμνης

• Χαιρετισμός εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012» ή και εκπροσώπου της Βρετανικής Πρεσβείας

• Χαιρετισμός εκπροσώπου Ε.Ο.Ε.

• Ανταλλαγή δώρων

• Πολιτιστικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας με παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.

Οι λαμπαδηδρόμοι στο Λασίθι

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου τη φλόγα μεταφέρουν οι Λαμπαδηδρόμοι: Θάνος Κορομπύλιας, Γιάννης Κοκολάκης, Μιχάλης Λεμονής, Aθανασία Παπουτσάκη, και Φώτης Φωτάκης,