Εξαντλούνται οσονούπω οι διερευνητικές εντολές και η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της δυνατότητας που του δίδει το Σύνταγμα αποκτά πράγματι εθνική σημασία.

Αξίζει όμως να αναλύσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ηςΜαϊου και να διερευνήσουμε το μήνυμα τους.

Εκτιμώ πως το πρώτο χαρακτηριστικό της λαϊκής ετυμηγορίας είναι η τιμωρία των φαύλων και όσων εναγκαλίστηκαν την εξουσία, κυρίως για ίδιο όφελος. Σε αυτό εντάσσω και την πελατειακή λογική που κατά βάση οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Ο λαός τιμώρησε τα «κόμματα εξουσίας», αλλά δεν τα διέγραψε από τον πολιτικό χάρτη. Δεν είναι εξάλλου δυνατό κάτι τέτοιο δεδομένου πως κάθε δημοκρατική χώρα έχει ανάγκη από όλο το φάσμα των πολιτικών ιδεολογιών, συντηρητικών, κεντρώων, αριστερών.

Επίσης κράτησε τις δυνάμεις αυτές σε ένα επίπεδο που θα το χαρακτήριζα ελέγχου και συμμόρφωσης. Πρέπει δηλαδή με την πορεία τους από δω και πέρα και κυρίως έμπρακτα να μας πείσουν πως πήραν το μήνυμα και πως υιοθετούν πλέον μια νέα λογική, πως θα ακολουθήσουν μια πορεία που θα οδηγεί τη χώρα στην πορεία της νομιμότητας και της προόδου.

Από την άλλη πίστωσε θετικά τις δυνάμεις που διαφώνησαν με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν το διάστημα που προηγήθηκε. Σαφέστατα οι αδικίες ήταν πολλές, τα αδιέξοδα χαρακτήρισαν τις επιλογές των κυβερνήσεων, μεγάλες οι αστοχίες.

Δεν έδωσε όμως σε καμιά δύναμη, ούτε καν σε όμορους πολιτικούς χώρους το δικαίωμα να συγκροτήσουν κυβέρνηση, προσφέροντάς τους κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άρα, απαιτεί ο ελληνικός λαός, μια κυβέρνηση συνεργασίας, ικανή να αναλάβει την ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο της από τη βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Κι αυτό είναι πλέον αυτονόητο πως δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις πρωτοβουλίες μιας πολιτικής δύναμης, όσο ισχυρή πλειοψηφία και αν διαθέτει.

Σήμερα είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται στη χώρα. Σήμερα είναι ακόμη επιτακτικότερη ανάγκη να συνταχθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας.

Παράλληλα, θα πρέπει να απαιτηθεί σε σχέση με το μνημόνιο η αναδιαπραγμάτευση του ταυτόχρονα με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μετώπου, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν υιοθετούν την αγοραία λογική της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε και δυναμική αλλά κυρίως δε θα απομόνωνε τη χώρα θέτοντάς την στο περιθώριο ως το μαύρο πρόβατο. Γιατί πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε να βγούμε από το ρόλο αυτό!

Μανώλης Αλεξάκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook