Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ισπανικές τράπεζες και το μέγεθος του προβλήματος που «κρύβουν», κρούουν αναλυτές του Centre for European Policy Studies.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ισπανικές αρχές, κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα της χώρας, υποτιμούν το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» των ισπανικών τραπεζών, καθώς εθελοτυφλούν μπροστά στα διαρκώς αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Η συγκεκριμένη ανάλυση που «βγάζει» τα «κρυμμένα φέσια» των ισπανικών τραπεζών περίπου πέντε (5) φορές μεγαλύτερα από αυτά που επισήμως ανακοινώνονται, έρχεται λίγες μόνον ώρες μετά την επίσημη έκκληση της κυβέρνησης Ραχόι προς τις ισπανικές τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια κατά 54 δισ. ευρώ, στα 166 δισ. ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η αύξηση αυτή θεωρείται αρκετή για να καλύψει απώλειες περίπου 50% σε δάνεια προς κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά οι ιθύνοντες του Centre for European Policy Studies σημειώνουν πως αυτά τα 54 δισ. ευρώ είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις προβλεπόμενες επισφάλειες και χρεοκοπίες δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Τα οποία στεγαστικά δάνεια στη χώρα υπερβαίνουν το 1,4 τρισ. ευρώ!!!

Συνεπώς, με βάση αυτή την παραδοχή, οι προβλέψεις των ισπανικών τραπεζών θα έπρεπε να αυξηθούν στα 270 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 5 φορές πάνω από τις σημερινές…

Εφόσον αυτή η ανάλυση επαληθευθεί, τότε αυτομάτως το «ισπανικό πρόβλημα» καθίσταται κολοσσιαίο για την Ευρώπη, αφού θα σήμαινε πως το ισπανικό Δημόσιο για να καλύψει το σύνολο της τρύπας των τραπεζών θα έπρεπε να αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας κατά 50%. Άρα αυτομάτως θα οδηγούσε την Ισπανία στο να ζητήσει διάσωση από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως ήδη έχουν πράξει η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Το σίγουρο είναι πως αυτός είναι και ο χειρότερος εφιάλτης των Ευρωπαίων ιθυνόντων. Και είναι ενδεικτικό πως ήδη έχει ανακοινωθεί η διενέργεια ενός έκτακτου Ecofin, την Κυριακή 14 του μηνός, ειδικά για να εξεταστεί το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών και οι μέθοδοι στήριξης του κλάδου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook