Σενάριο για υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Λουκά Παπαδήμο – παρότι ο ίδιος δηλώνει αρνητικός – και υπουργούς μη πολιτικά πρόσωπα, εφόσον δεν υπάρξει θετική κατάληξη στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διακινείται το τελευταίο διάστημα.

Σε περίπτωση νέων εκλογών η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μείζονα θέματα για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας. Μεταξύ αυτών:

• Την πληρωμή ομολόγου 435 εκατομμυρίων ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου, καθώς και πληρωμή ομολόγου ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που λήγουν την ερχόμενη εβδομάδα

• Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την ανάπτυξη που συγκαλείται στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου

• Και βεβαίως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο για τα πενηντάχρονα της Συμμαχίας στις 20 Μαΐου

Το ερώτημα που δημιουργείται πλέον αν η χώρα βαδίσει εκ νέου σε εκλογές είναι ποιος θα την εκπροσωπήσει στα μεγάλα αυτά γεγονότα. Είναι σαφές σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι πολύ δύσκολα μπορεί να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα από υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς, ακόμα και αν αυτοί είναι της επάρκειας της Ρένας Ασημακοπούλου, προέδρου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Πικραμένου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ιωάννη Καραβοκύρη, προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Σύνταγμα, όπως αναφέρει στο Real.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης, επιτρέπει η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί να μην έχει ως επικεφαλής έναν εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο εφόσον υπάρξει διακομματική συμφωνία. Όπως επίσης εξηγεί ο Γ. Σωτηρέλλης για τη διακομματική συμφωνία δεν απαιτείται ομόφωνη γνώμη των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή, αλλά των κυριότερων εξ αυτών. Εννοείται ότι δεν μπορεί παρά να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερο κόμμα στη Βουλή.

Τις τελευταίες μέρες έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, με υπηρεσιακή κυβέρνηση – καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση ότι θα αποχωρήσουν όλοι οι υπουργοί που είναι πολιτικά πρόσωπα – ώστε να είναι αυτός που θα χειριστεί με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών τα μείζονα αυτά θέματα για τη χώρα.

Το σενάριο αυτό αναμένεται να πέσει στο τραπέζι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Σενάρια να εκπροσωπήσει τη χώρα στις Συνόδους Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή να παραμείνουν στη θέση του οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών έχουν απορριφθεί.

Καθίσταται επίσης σαφές ότι είναι δύσκολο να συμφωνήσουν στα πρόσωπα για υπηρεσιακή κυβέρνηση το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή και όλοι μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Αριστερά.

Για το ομόλογο των 435 εκατομμυρίων ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για το αν θα πληρωθεί ή όχι καθώς ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα που να δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, αντίστοιχη θα είναι και η τακτική που θα ακολουθηθεί για την πληρωμή των ομολόγων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, που λήγουν την επόμενη εβδομάδα.

Ενδιαφέρον έχει και ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup της Δευτέρας. Εάν συγκροτηθεί κυβέρνηση θα είναι ο υπουργός της νέας κυβέρνησης.

Αρνητικός ο Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανίζεται αρνητικός στο να αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr το έχει μεταφέρει στους συνομιλητές του και στους διαμεσολαβητές.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook