Τα φυτά είναι μοναδικοί οργανισμοί. Μπορούν να παράγουν ζάχαρα μόνο από το φως του ήλιου, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό. Η ικανότητα αυτή των φυτών για άμεση σύνθεση της τροφής τους, επέτρεψε την επιτυχημένη τους εξάπλωση, προσαρμογή και διαφοροποίηση σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με το συνολικό αριθμό των φυτικών ειδών να εκτιμάται περί τις 250.000. Με αυτές τους τις ικανότητες, τα φυτά αποτελούν τους βασικούς παραγωγούς βιομάζας, παρέχοντας στον άνθρωπο και στα ζώα τροφή, χαρτί, φάρμακα, χημικά, ενέργεια και ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Ο μαγευτικός αυτός κόσμος των φυτών θα προβληθεί δημόσια κατά τη διάρκεια μιας ειδικά αφιερωμένης «Ημέρας Μαγείας των Φυτών» που διοργανώνεται στις 18 Μαΐου, 2012 υπό την
αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (European Plant Science Organisation- EPSO Brussels, www.epsoweb.org). Με τη συντονισμένη αυτή εκδήλωση, θα «φυτευτούν» εικονικοί και συνεχώς βλαστάνοντες σπόροι στη συλλογική συνείδηση του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου κοινού ώστε να γίνει κατανοητή η ιδιαίτερη σημαντικότητα των επιστημών των φυτών για το τωρινό και μελλοντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τοπίο.

Η «Ημέρα της Μαγείας των Φυτών» έχει ήδη υιοθετηθεί από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Όλες οι πληροφορίες για τη σχετική πρωτοβουλία είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.plantday12.eu.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών που εθελοντικά προωθούν και διαδίδουν τη δραστηριότητα στη χώρα τους.

Περισσότερα από 450 επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, βοτανικοί κήποι και μουσεία, μαζί με αγρότες και εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διοργανώσουν στο χώρο τους ποικίλες εκδηλώσεις βασισμένες στον κόσμο των φυτών.

Η ημερίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο πλαίσιο αυτό, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (ΠΤΠΕ) της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει μια ημερίδα με τίτλο:

«Ο Μαγικός Κόσμος των Φυτών και τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από/για αυτά: Ψυχοπαιδαγωγικές/Διδακτικές Διαστάσεις».

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 από τις 09:00-14:00 στο Αμφιθέατρο Δ7 της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον επιστημονικό υπεύθυνο για την διοοργάνωση της ημερίδας κο Καλογιαννάκη Μιχάλη
(28310-77889, 6944195634, [email protected]) Λέκτορα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στην Προσχολική Εκπαίδευση στο ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook