«Η Ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Rheinische Post και επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική απ\’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Στην ερώτηση «η ζώνη του ευρώ μπορεί άραγε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», ο κ. Σόιμπλε απαντά:

«Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα» σημειώνει, ωστόσο διευκρινίζει πως «θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Όμως, πρέπει να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη απ\’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

«Έχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομησει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι και η Ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική», τονίζει.

«Η κρίση έδειξε πως, όταν πρέπει να δράσει γρήγορα, η Ευρώπη μπορεί να το κάνει […] Η ιδέα ότι δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε βραχυπρόθεσμα μπροστά σε κάτι απρόβλεπτο είναι εσφαλμένη», πρόσθεσε.

«Τα κράτη της Ευρώπης και οι ιδιώτες πιστωτές ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι προς την Ελλάδα. Κάναμε ό,τι είναι δυνατό. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι από την πλευρά της πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» σημείωσε.

Όπως υποστήριξε, «είναι επικίνδυνο να παραπλανάς τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει άλλος, πιο εύκολος δρόμος, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυγιανθεί, αποφεύγοντας κάθε σκληρό μέτρο. Αυτό είναι ανοησία».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook