Την ελπίδα να αρχίσει μία νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, με αφορμή την εκλογή του δεύτερου στην προεδρία της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συνεχάρη τον Φρ.Ολάντ για την εκλογή του, ευχόμενος «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να ελευθερωθούν από τεχνητής φύσης θέματα που τις πλήττουν».

«Είμαι βέβαιος για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας» τόνισε ο Ερντογάν στον συνομιλητή του.

Η Άγκυρα ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεών της με το Παρίσι με την αποχώρηση από την εξουσία του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι ένα αντιδημοφιλές πρόσωπο στην Τουρκία και ο οποίος διαφωνεί απόλυτα με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια άμεση αντίδραση στην εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο Τ.Ερντογάν ευχήθηκε «η νέα περίοδος στη Γαλλία να είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη στις σχέσεις της Τουρκίας και της Γαλλίας».

Στα τέλη του 2011 ο Τ.Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον Ν.Σαρκοζί ότι «προσβλέπει σε εκλογικά οφέλη χρησιμοποιώντας το μίσος προς τον μουσουλμάνο και τον Τούρκο» μετά την ψήφιση στη Γαλλία νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία ουδέποτε αναγνώρισε. Το νομοσχέδιο είχε τελικά κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Συμβούλιο.