Υπέρ της επανεξέτασης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τάσσεται ο ο έγκριτος Γερμανός οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος προειδοποιεί για αλυσιδωτές αντιδράσεις σε περίπτωση που διακοπεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο σύμβουλος του Βερολίνου υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί ελευθερία κινήσεων στα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης όσον αφορά στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, αντί να επιβάλλονται μέτρα «διάσωσης» που οδηγούν σε βέβαιο θάνατο.

«Λειτουργούμε με υπερβολικά φιλοκυκλικό τρόπο με αποτέλεσμα οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αντί να διασώζονται, να οδηγούνται στον θάνατο», υπογραμμίζει ο κ. Μπόφινγκερ. «Αυτό πρέπει να σταματήσει ακόμη και εάν σημαίνει αύξηση των ελλειμμάτων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», σημειώνει.

Επιπλέον, ο κ. Μπόφινγκερ αναφέρθηκε στην αλλαγή πολιτικής που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την οποία κατηγορεί ότι «φορά παρωπίδες» με την επιμονή της στον στόχο σταθερότητας των τιμών. Συγκεκριμένα, πρότεινε να διευρύνει τις δανειακές της διευκολύνσεις και να εγγυηθεί τις αποδόσεις των ομολόγων των κρατών μελών, ούτως ώστε να μην ξεπερνούν ένα προκαθορισμένο επίπεδο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook