Σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά αναπηρίας που αντιστοιχούν σε σοβαρές παθήσεις περιλαμβάνει ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Αναπηρίας που κατήρτισε το υπουργείο Εργασίας.

Βελτιώθηκαν τα ποσοστά σε μόνιμες, βαριές ασθένειες, διορθώθηκαν ποσοστά για μεμονωμένες κατηγορίες, όπως πχ για τους μεταμοσχευμένους ήπατος, προστέθηκαν νέες ασθένειες και το κυριότερο, παιδόφιλοι, επιδειξιομανείς, τζογαδόροι, κλεπτομανείς, πυρομανείς, σαδομαζοχιστές και άλλες παρεμφερείς κατηγορίες ψυχικά διαταραγμένων ατόμων, που είχαν «πριμοδοτηθεί» με ποσοστά αναπηρίας τον περασμένο Νοέμβριο, εξαφανίστηκαν πλέον από τον κατάλογο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο νέος Πίνακας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ εμπεριέχει σημαντικές θετικές αλλαγές σε ποσοστά αναπηρίας σοβαρών μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας. Ειδικότερα, αναπροσαρμόστηκαν τα ποσοστά αναπηρίας σοβαρών και μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας όπως η θαλασσαιμία, αιμορροφιλία-συγγενής αιμορραγική διάθεση, πολλαπλούν μυέλωμα, μεταμόσχευση νεφρού, νόσος του Crown, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Διορθώθηκαν κραυγαλέες αδικίες όπως αυτή που υπέστησαν οι μεταμοσχευμένοι ήπατος στους οποίους το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται στο 80% επ’ αόριστον και όχι στο 10%.

Το ποσοστό αναπηρίας για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς τύπου 1 με τη βεβαίωση της πάθησης προσδιορίζεται στο 50% και αυξάνει ανάλογα με την επιδείνωση και τις επιπλοκές βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, «και όχι απροσδιόριστων αντιεπιστημονικών αναφορών όπως συνέβαινε με τον αναθεωρημένο πίνακα αλλά και με τον ΚΕΒΑ του έτους 1993» επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ.

Διορθώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας για μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας όπως είναι η Κυστική ίνωση της οποίας το ποσοστό προσδιορίζεται από 67-80% αναλόγως της βαρύτητας της πάθησης.

Επίσης, βελτιώνονται τα ποσοστά αναπηρίας για την νοητική αναπηρία και αναφέρεται διακριτά ο Δείκτης Νοημοσύνης ώστε να μην δίνονται περιθώρια υποκειμενικών εκτιμήσεων. Ο νέος Πίνακας εμπεριέχει παθήσεις όπως το Σύνδρομο Down στο οποίο προσδιορίζεται ποσοστό αναπηρίας 67%-80% αναλόγως της συνύπαρξης νοητικής αναπηρίας.

Προστίθενται παθήσεις που δεν είχαν αναφερθεί όπως η νόσος Gaucher, ομόζυγος κληρονομική υπερχολησταιριναιμία, νόσος klinefelter.

«Οι ενέργειες του αναπηρικού κινήματος για τη βελτίωση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας δεν τελειώνουν εδώ» τονίζει η ΕΣΑμεΑ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι υπάρχουν κι άλλες παθήσεις οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η ένταξη του καταλόγου σπανίων παθήσεων και ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας 160 καταγεγραμμένων σπανίων παθήσεων στη χώρα μας. Θετικό πάντως κρίνεται ότι προβλέπεται η επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ σε τακτά χρονικά διάστημα μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ προς τον υπουργό Εργασίας.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook