Νέα τελεσίγραφα προς την Ελλάδα στέλνουν τόσο το Βερολίνο, όσο και οι Βρυξέλλες, την ώρα που 5 ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, η χώρα ακόμη δεν έχει κυβέρνηση.

Όπως διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, είναι απαραίτητη η έκθεση της τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προτού ληφθούν οι αποφάσεις για την καταβολή της δεύτερης δόσης των 4 δισ. ευρώ περίπου προς την Αθήνα, στα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος διεμήνυσε πως \”δεν υπάρχει σύνταγμα λιτότητας\”, όσον αφορά στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν απλά \”συμφωνίες με την Αθήνα\”.

Με νέα προειδοποίηση επανήλθε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso, δηλώνοντας εκ νέου ότι διαμηνύει τα τελευταία 24ωρα.

\”Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους, τότε θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ\”, τόνισε ο Barroso. \”Τρέφω μεγάλο σεβασμό στην ελληνική δημοκρατίa, αλλά τρέφω και σεβασμό στα υπόλοιπα 16 κοινοβούλια που ενέκριναν το πρόγραμμα\”, πρόσθεσε. \”Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούνται, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε με μία χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες\”, σημείωσε επίσης.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter, παραδέχεται πως πλέον ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο ήταν στο παρελθόν.

Schaueble: Η ευρωζώνη ίσως αντέξει την έξοδο της Ελλάδας – Η Ευρώπη ήταν γενναιόδωρη – Westerwelle: Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα χέρια της – Περαιτέρω βοήθεια μόνο αν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

«Η ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει μειωθεί και η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική».

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Rheinische Post ο κ. Σόιμπλε καλεί για μία ακόμη φορά την Ελλάδα να υλοποιήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τονίζοντας ότι η Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη. «Η Ευρώπη και οι ιδιώτες πιστωτές ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι προς την Ελλάδα. Κάναμε ότι ήταν δυνατό. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι από την πλευρά της πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Και κατέληξε, ότι «είναι επικίνδυνο να παραπλανάς τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει άλλος, πιο εύκολος δρόμος, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυγιανθεί, αποφεύγοντας κάθε σκληρό μέτρο. Αυτό είναι ανοησία».

Τις αυστηρές προειδοποιήσεις συνέχισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος τόνισε ότι \’\’η μοίρα της Ελλάδας είναι στα δικά της χέρια\’\’.
Περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, είπε, προύποθέτει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι \’\’εμείς παραμένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας προς την Ελλάδα\’\’.

Επιπλέον, ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το τύπωμα χρήματος δεν είναι η απάντηση στην κρίση χρέους.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook