Το εξώφυλλο του τεύχους του Economist της 12ης Μαΐου κοσμεί το σκίτσο του Τζον Μπέρκελεϊ, με τον Αχιλλέα λαβωμένο στην πτέρνα του, το τρωτό του σημείο, μπροστά από την κάλπη κρατώντας προφανώς το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τίτλος του: «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης».

«Εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου μιας ελληνικής εξόδου, η ζώνη του ευρώ έχει ακόμη να αντιμετωπίσει το καθήκον της διάσωσης του ίδιου του ενιαίου της νομίσματος», αναφέρεται στην εισαγωγή του κύριου άρθρου του τεύχους (σημειωτέον ότι είναι ανυπόγραφο), στο οποίο αποστέλλεται σαφής προειδοποίηση στους Φρασνουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ. Τα χρονικά περιθώρια που έχουν προκειμένου να προετοιμάσουν την Ευρώπη και να την προστατεύσουν από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μόλις ένας μήνας.

Σημειώνεται πως στο προηγούμενο εξώφυλλό του, το περιοδικό είχε τη φωτογραφία του Φρανσουά Ολάντ με τον τίτλο: «Πόσο επικίνδυνος είναι;». Αυτή την φορά, δεν του αποδίδει τον ίδιο χαρακτηρισμό, αλλά του καταλογίζει δικαιολογημένες ανησυχίες, επισημαίνοντας πως έχει δίκιο να πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται αναπτυξιακά μέτρα και θεωρεί ότι η Μέρκελ θα δεχόταν με ευχαρίστηση να συμπεριλάβει στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ασχέτως αν δεν το παραδέχεται. Επίσης, το περιοδικό θεωρεί ότι η Μέρκελ αναγνωρίζει ότι η οικονομία της χρειάζεται λίγο περισσότερο πληθωρισμό και μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, «Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση;», αναρωτιέται το περιοδικό. Η μισή αλήθεια είναι ότι οι Βορειοευρωπαίοι δεν της δείχνουν την εμπιστοσύνη, ούτε της δίνουν πιστώσεις, παρά τις θυσίες που έχει κάνει. Διότι είναι φανερό ότι η χώρα δεν πρόκειται ουδέποτε να καταφέρει να πληρώσει τα χρέη της. Όσο για το ερώτημα που έθεσε νωρίτερα, το ίδιο το περιοδικό απαντά: «Ίσως, αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χάος, καταστροφή των καταθέσεων, ενώ πιθανότατα σύντομα τα οφέλη από την υποτίμηση του νομίσματος και την ανταγωνιστική ώθηση που θα λάβει η χώρα να εξανεμιστούν πολύ σύντομα, όπως συνέβη στις άλλες χώρες».

Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη πιθανώς να είναι καλύτερα με την Ελλάδα στους κόλπους της, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες και εξ αιτίας της ελλιπούς προετοιμασίας που έχει γίνει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας. «Η Ελλάδα συμφέρει να μείνει στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Η έξοδός της μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη. Η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν μόνο ένα μήνα για να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο. Εχουν πολύ δουλειά μπροστά τους για να κάνουν», καταλήγει το Economist.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω βρετανικό περιοδικό είναι γνωστό για τις ευρωσκεπτικιστικές του απόψεις, όπως και οι περισσότεροι Βρετανοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook