Την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε οποιασδήποτε μορφής και ονόματος κυβέρνηση που δέχεται την εφαρμογή του μνημονίου επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον Ευ.Βενιζέλο.

«Την άρνηση σε αυτό το σχέδιο δεν την δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του» τόνισε κατηγορώντας Βενιζέλο και Σαμαρά ότι δεν κατάλαβαν το αποτέλεσμα των εκλογών και μένουν συνεπείς στην υπογραφή τους για εφαρμογή του μνημονίου, αναζητώντας, όμως, αριστερό άλλοθι.

Τους κάλεσε, ωστόσο, να αφήσουν τα «επικοινωνιακά τερτίπια» και να απαντήσουν καθαρά αν θα επιμείνουν στα νέα μέτρα ή όχι.

Μίλησε για μετατόπιση Κουβέλη εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να μείνει σταθερός σε όσα είπε και τελικά να μην στηρίξη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Την αδυναμία εν τω μεταξύ, σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας επιβεβαίωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει τη διερευνητική εντολή το μεσημέρι του Σαββάτου, στη 1:00, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πλέον δρομολογείται η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση με όρο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σχήμα είναι προϋπόθεση.

Μικροκομματικοί υπολογισμοί και αλαζονείες δεν ταιριάζουν σε αυτές τις συνθήκες, είπε, συμπληρώνοντας: «Άλλωστε, αν επαναληφθούν οι εκλογές, τι θα άλλαζε;»