Στον… αστερισμό της διεκδίκησης του δεύτερου τίτλου του στην Euroleague, ο Ολυμπιακός κατέχει πλέον τη δική του περίοπτη θέση, μετά τη μεγαλειώδη εμφάνιση και την πανάξια νίκη που πήρε επί της Μπαρτσελόνα με 68-64.
Οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς με τον Βασίλη Σπανούλη εκτελεστή, αρχηγό και οδηγό, παρέσυραν στο πέρασμά τους τα «αστέρια» της Μπάρτσα, τα… έσβησαν από τον ουρανό της Κωνσταντινούπολης και πήραν τη θέση τους, ολοκληρώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη –κυριολεκτικά- έκπληξη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αυτή της πρόκρισής τους στον τελικό της διοργάνωσης.
Ποιος περίμενε, άλλωστε, με την έναρξη της Euroleague να πετύχουν οι ερυθρόλευκοι αυτό τον άθλο; Ποιος περίμενε ότι θα εξασφάλιζαν την πρόκριση στο Final 4; Και όμως. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ο Ολυμπιακός πέτυχε το ακατόρθωτο και το βράδυ της Κυριακής (21.00), κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα διεκδικήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο, για να τον φέρει στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο ασταμάτητος Σπανούλης, σταμάτησε στους 21 πόντους, ο Πρίντεζης στους 14 και ο Ιβκοβιτς απολάμβανε απ’ τον πάγκο, τα κατορθώματα όλων των παικτών που έριξε στη μεγάλη μάχη. Κανένας δεν υστέρησε. Απαντες κατέθεσαν ψυχή μέσα στο παρκέ και πανάξια οδήγησαν τον Ολυμπιακό στον τελικό της Κυριακής. Και γι’ αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού, που παίζοντας εκπληκτική άμυνα εγκλώβισε τα ατού της Μπαρτσελόνα και προηγήθηκε με 13-6 έξι λεπτά μετά την έναρξη του πρώτου δεκαλέπτου. Μεγάλος πρωταγωνιστής σε αυτό το διάστημα για το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, που με 8 πόντους οδήγησε επιθετικά την ομάδα του. Από την πλευρά της, η πρωταθλήτρια Ισπανίας πήρε λύσεις από τον Εντόνγκ στη ρακέτα, όμως οι Πειραιώτες είχαν τον απόλυτο έλεγχο σε αυτό το πρώτο δεκάλεπτο. Με βολές του Πρίντεζη διατήρησαν την πρωτοπορία, με 17-9, ένα λεπτό πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου, για να οδηγηθούμε στο υπέρ τους 17-11 του πρώτου δεκαλέπτου.
Το συγκρότημα του Τσάβι Πασκουάλ βελτίωσε την απόδοσή του στη δεύτερη περίοδο, με το Χουάν Κάρλος Ναβάρο να δίνει λύσεις στο σκοράρισμα. Οι Πειραιώτες, όμως, δεν πανικοβλήθηκαν, ίσα ίσα διατήρησαν τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα και παράλληλα το προβάδισμα, κλείνοντας στο 33-29 το πρώτο ημίχρονο.
Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκίνησαν εντυπωσιακά και την τρίτη περίοδο και με τον Πρίντεζη να σκοτώνει την άμυνα των Καταλανών από τα 6,75 μέτρα προηγήθηκαν με 41-33. Ο Σέρβος τεχνικός συνέχισε να έχει πάνω στο Ναβάρο το Μάντζαρη και η αλήθεια είναι πως ο νεαρός γκαρντ δεν άφησε τον αρχηγό της Μπαρτσελόνα να πάρει ανάσα. Ο Ολυμπιακός με τον Πρίντεζη να δίνει συνεχώς λύσεις στο σκοράρισμα προηγήθηκε με 43-37 στο 25ο λεπτό, αλλά αρχικά ο Σάδα και ο Βάσκεζ ήρθαν να ξεκολλήσουν την πρωταθλήτρια Ισπανίας στην επίθεση κι εν συνεχεία ανέβασε την απόδοσή του και ο Λόρμπεκ, για το 45-43 στο 27’. Ο Παπανικολάου, όμως, φρόντισε με προσωπικές ενέργειες να δώσει διαφορά επτά πόντων στο συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς (50-43), με τους Καταλανούς να καταφέρνουν να παραμείνουν κοντά χάρη στην έφεσή τους στα επιθετικά ριμπάουντ (50-47 στο 30’).
Με το Σπανούλη να φuάνει τους 18 πόντους ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 56-49 στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου, αλλά η απάντηση του Ναβάρο ήταν άμεση και με δικό του τρίποντο η Μπαρτσελόνα μείωσε σε 56-52. Ακολούθησαν εκατέρωθεν άστοχες επιθέσεις και από τις δύο ομάδες, με το σκορ να μένει σε χαμηλά επίπεδα (58-54) και όλα να δείχνουν πως οδηγούμαστε σε έναν ημιτελικό με συγκλονιστικό φινάλε. Ο Ναβάρο είχε πάρει τους Καταλανούς στις πλάτες του και φθάνοντας τους 16 πόντους μείωσε σε 58-56, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλο σουτ τριών πόντων από τον Πρίντεζη, που διαμόρφωσε το σκορ σε 61-56.
Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ συνέχισαν να είναι άστοχοι, την ίδια ώρα που ο Ντόρσεϊ έπαιρνε πολύ κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ. Με το σκορ να έχει διαμορφωθεί σε 62-56 για την ομάδα του Πειραιά, τρεισήμισι λεπτά πριν από το φινάλε, όλα έδειχναν πως το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ελέγχει απόλυτα το μοίρα του. Με μία βολή του Μάντζαρη προηγήθηκε με 63-56, αλλά η Μπαρτσελόνα με τους παίκτες της να είναι ψύχραιμοι από τη γραμμή των βολών μείωσε σε 63-61, ενάμισι λεπτό για το τέλος. Ο Βασίλης Σπανούλης με μία βόμβα τριών πόντων, όμως, έγραψε το 66-61, ένα λεπτό και τρία δευτερόλεπτα πριν από το δραματικό φινάλε.
Με μία βολή του Εντόνγκ η Μπαρτσελόνα μείωσε σε 66-64, οι Καταλανοί πήραν στη συνέχεια και το ριμπάουντ, αλλά ο Χουέρτας αστόχησε σε τρίποντο. Ο Ντόρσεϊ πέτυχε το καλάθι στην επίθεση του Ολυμπιακού (68-64), αλλά έχασε τη βολή, μόλις 16 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη. Ωστόσο, οι Καταλανοί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι στον εναπομείναντα χρόνο και ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στον τελικό.

\”Σφαγή\” Παναθηναϊκού

Γι’ αυτό τον Παναθηναϊκό μόνο δάκρυα χαράς μπορούν να κυλούν απ’ τα μάτια των εκατομμυρίων οπαδών του σε ολόκληρη την Ελλάδα.
 Παλεύοντας κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες οι Πρωταθλητές Ευρώπης, δεχόμενοι ένα απίστευτο κυνηγητό από τους διαιτητές στο 4ο δεκάλεπτο, με τουλάχιστον επτά κραυγαλέα εις βάρος τους λάθη, λύγισαν, γνωρίζοντας την ήττα από την ΤΣΣΚΑ με 66-64 και μαζί τον αποκλεισμό από τον τελικό του Final 4. Με τον Σισκάουσκας και τον Τεόντοσιτς να κάνουν βήματα στα τελευταία δευτερόλεπτα και μάλιστα εις διπλούν και τους… άρχοντες του αγώνα να κλείνουν τα μάτια, με τουλάχιστον πέντε εις βάρος των «πρασίνων» σφυρίγματα στα μέσα του τελευταίου δεκαλέπτου από τα… πουλέν του Ρήγα, που ήθελαν -όπως αποδείχτηκε- και δυστυχώς κατάφεραν να σταματήσουν τον εξάστερο. Η λέξη κλοπή είναι πολύ… επιεικής, για να περιγράψει το μέγεθος της εγκληματικής πράξης που διέπραξαν ο… εξαφανισμένος Γιούνγκεμπραντ (δεν έπαιρνε σφύριγμα με τίποτα πάνω του) και η παρέα του (Ράντοβιτς – Μαρτίν) εις βάρος του Πρωταθλητή Ευρώπης, τον οποίο έδειξαν να υποτιμούν και να μην σέβονται καθόλου.
Ομως, αυτόν τον Παναθηναϊκό, κανένας Ράντοβιτς, κανένας Μαρτίν και κανένας Γιούνγκεμπραντ δεν μπορούν να υποτιμήσουν. Ενα πραγματικό μυθικό σύνολο, μια ομάδα που ΑΠΕΔΕΙΞΕ περίτρανα πως δεν καταλαβαίνει από δυσκολίες και έχει μέσα της το DNA του Πρωταθλητή Ευρώπης. Μια ομάδα που ΜΟΝΟ με τον συγκεκριμένο και απίστευτα ανήθικο τρόπο μπορούσε να ηττηθεί, από μια διαιτησία κατάπτυστη και άκρως προκλητική. Μια ομάδα που έκανε τους Ρώσους να… παραμιλάνε και να καρδιοχτυπούν μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ακόμα και όταν είχαν πάρει υπέρ τους όλα τα σφυρίγματα του παιχνιδιού.
Η περιγραφή του αγώνα
Το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πραγματοποίησε εντυπωσιακό ξεκίνημα και με δύο καλάθια του Μάριτς προηγήθηκε με 4-0. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να χτυπάει την ΤΣΣΚΑ στο πικ εν ρολ και με εξαιρετικές συνεργασίες ο Μάριτς φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με πόντους (2-6). Με δύο βολές του Μπατίστ οι πρωταθλητές Ευρώπης προηγήθηκαν με 8-2, έχοντας εγκλωβίσει τους Μοσχοβίτες με την άμυνά τους. Ο Γιόνας Καζλάουσκας αναγκάστηκε να πάρει άρον άρον τάιμ άουτ, βλέποντας την ομάδα του να μένει πίσω (2-11), χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.
Πολύ γρήγορα ο Σάτο και ο Διαμαντίδης έπιασαν δουλειά και με δικά τους καλάθια ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε τη διαφορά στους δώδεκα πόντους (4-16). Ο Κεντροαφρικανός είχε «κλειδώσει» τον Κιριλένκο, τη στιγμή που ο Γιασικεβίτσιους βομβάρδιζε το αντίπαλο καλάθι από τα 6,75 μέτρα. Το δεύτερο φάουλ του Σάτο προβλημάτισε το Ζέλικο Ομπράντοβιτς, παρά το γεγονός πως η ομάδα του προηγείτο με 19-7, τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου. Με το Λιθουανό γκαρντ να συνεχίζει να τιμωρεί την άμυνα των Ρώσων, όμως, οι «πράσινοι» ξέφυγαν στο 23-9, ελέγχοντας απόλυτα το ρυθμό του αγώνα. Η λήξη του πρώτου δεκαλέπτου βρήκε το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο 29-15, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην άμυνα των Μοσχοβιτών.
Ο Παναθηναϊκός συνάντησε μεγάλα προβλήματα στο επιθετικό κομμάτι στα πρώτα λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου και η ΤΣΣΚΑ μείωσε τη διαφορά στους δέκα πόντους (19-29), με τον Γκόρντον να δίνει σημαντικές λύσεις στο σκοράρισμα. Το τρίποντο του Καλάθη έφερε και πάλι τη διαφορά στο +13 (19-32), στο 13ο λεπτό, με το Σέρβο τεχνικό να αλλάζει συνεχώς πρόσωπα στο παρκέ, προσπαθώντας να διατηρήσει συνεχώς φρέσκια την ομάδα του. Οι Ρώσοι, έχοντας σημειώσει μόλις 19 πόντους ύστερα από 15 λεπτά παιχνιδιού, δεν έδειχναν να έχουν λύσεις, το ίδιο πρόβλημα όμως άρχισε να έχει και ο Παναθηναϊκός, που στη δεύτερη περίοδο ξέμεινε από επιλογές, με αποτέλεσμα να πετύχει μόλις τρεις πόντους στα πρώτα έξι λεπτά.
Το επιμέρους σκορ για το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας σε αυτό το διάστημα έγινε 11-3, για να οδηγηθούμε στο 32-26 στο 17ο λεπτό. Με βολές του Κιριλένκο οι Μοσχοβίτες μείωσαν ακόμα περισσότερο τη διαφορά και συγκεκριμένα σε 32-29, με τους Ρώσους να έχουν πλέον το ψυχολογικό πλεονέκτημα και να καταφέρνουν να φέρνουν το παιχνίδι στην αφετηρία του 1.22’’ πριν από το φινάλε του ημιχρόνου (32-32), το οποίο έληξε με οριακό προβάδισμα του Παναθηναϊκού ύστερα από σουτ του Μάικ Μπατίστ.Το τρίτο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε ντέρμπι, αντάξιο της φήμης των δύο αντιπάλων, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να παίρνει για πρώτη φορά το προβάδισμα στο σκορ με 41-39 στο 23ο λεπτό, αλλά τον Καϊμακόγλου να απαντάει με τρίποντο και να δίνει εκ νέου τα ηνία στην ομάδα του (42-43).
Το τέταρτο φάουλ του Βουγιούκα ανάγκασε το Σέρβο τεχνικό να τον τραβήξει στον πάγκο, τη στιγμή που οι μάχες στις δύο ρακέτες μαίνονταν! Με βόμβα τριών πόντων του Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 47-46, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα με καλάθι και φάουλ ο Καϊμακόγλου έγραψε το 50-46. Ο Κιριλένκο, φθάνοντας στους 16 πόντους, βοήθησε τους Μοσχοβίτες να μειώσουν το σκορ σε 50-48, με τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όμως να δίνουν μεγάλες μάχες σε άμυνα και επίθεση και να διατηρούν το προβάδισμα στο σκορ.
Ο Διαμαντίδης, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και με άξιο συμπαραστάτη τον Καϊμακόγλου, συντήρησαν μια διαφορά τεσσάρων πόντων για τους «πράσινους» (51-55) στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου, με τους δύο αντιπάλους να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για την τέταρτη και τελευταία περίοδο.
Χτύπημα κάτω απ\’ τη μέση…
Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με μία μεγάλη ατυχία για τους πράσινους», αφού ο Κώστας Τσαρτσαρής τραυματίστηκε στον αυχένα και αποχώρησε υποβασταζόμενος από το παρκέ. Με τρίποντο του Τεόντοσιτς η ΤΣΣΚΑ αρχικά μείωσε σε 57-56 και στη συνέχεια προηγήθηκε με 58-57. Μια τρομερή τάπα του Περπέρογλου στον Κιριλένκο κι ένα καλάθι του Γιασικεβίτσιους έδωσαν εκ νέου το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, ενώ είχαν απομείνει έξι δραματικά λεπτά για το φινάλε του ημιτελικού. Φοβερή δουλειά για το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε αυτό το διάστημα έκανε ο Περπέρογλου, που ήρθε να δώσει πάρα πολλές λύσεις στον αμυντικό τομέα και στα ριμπάουντ. Ομως, κάπου εκεί άρχισαν τα… διαιτητικά όργια που οδήγησαν τελικά τον Παναθηναϊκό στην απώλεια του τίτλου του.
Με αμφισβητούμενο καλάθι του Σβεντ (ο Μάριτς έδιωξε κανονικά την μπάλα πάνω από τη στεφάνη) το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας προηγήθηκε με 60-59 τρία λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, όμως παρά τα σφυρίγματα των διαιτητών ο Παναθηναϊκός έμεινε στο κόλπο της νίκης και με το Γιασικεβίτσιους να κάνει θραύση προηγήθηκε με 64-60 δύο λεπτά πριν από τη λήξη. Δύο ανύπαρκτα φάουλ εις βάρος του Μπατίστ, ένα κατά του Γιασικεβίτσιους, ένα σφύριγμα για βήματα εις βάρος του Λιθουανού και το αποκορύφωμα, διπλά βήματα από Τεόντοσιτς και Σισάουσκας. Σφαγή χωρίς -κυριολεκτικά- αναισθητικό…
Με ένα τυχερό καλάθι του Σβεντ οι Ρώσοι μείωσαν σε 64-62, ενώ ο ίδιος παίκτης ευστόχησε στη μία βολή, 1.26’’ πριν από τη λήξη (63-64). Ο Τεόντοσιτς έβαλε μπροστά την ΤΣΣΚΑ στο σκορ (65-64) 38 δευτερόλεπτα για το φινάλε, ενώ ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε και με μία βολή ο Σβεντ έκανε το 66-64. Οι «πράσινοι», όμως, στην προσπάθειά τους να πάρουν το ριμπάουντ έβγαλαν την μπάλα υπέρ των αντιπάλων τους, 20’’ πριν από το τέλος, σε μια ακόμη αμφισβητούμενη φάση.
Ο Μίλος Τεόντοσιτς έκανε βήματα που δεν δόθηκαν, αλλά στη συνέχεια αστόχησε και στις δύο βολές που κλήθηκε να εκτελέσει. Παρόλα αυτά, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο ο «εξάστερος» Παναθηναϊκός ήταν εκεί. Μέσα στο ματς, το οποίο και έχασε με 66-64, αφού στην τελευταία επίθεση ο Διαμαντίδης έχασε τη μπάλα και οι Ρώσοι πανηγύρισαν έξαλλα την πρόκρισή τους, που σε καμία περίπτωση δεν άξιζαν, στον τελικό της Euroleague.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Τεόντοσιτς 12 (1), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (2), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 (1), Καούν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
Παναθηναϊκός: Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 3, Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 19 (3)
Πηγή onsports.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook