Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την προφυλάκιση έξι εν ενεργεία και πέντε απόστρατων ανώτατων αξιωματικών που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα στο πλαίσιο της έρευνας για το στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε ανατρέψει το 1997 μια ισλαμιστική κυβέρνηση, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Μεταξύ των αξιωματικών που προφυλακίσθηκαν είναι ο σημερινός αρχηγός του επιτελείου του τρίτου σώματος του τουρκικού στρατού, ο στρατηγός Μπερκάι Τουργκούτ, σύμφωνα με το Ανατολή.

Δεκάξι αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί και ένας πολίτης είχαν συλληφθεί την Κυριακή για να ανακριθούν σχετικά με το ρόλο τους στην πτώση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν το 1997. Η εισαγγελία απελευθέρωσε δύο εξ αυτών και το δικαστήριο αποφάσισε να μην προφυλακιστούν και τέσσερις άλλοι.

Πρόκειται για το τέταρτο κύμα συλλήψεων σχετικά με το πραξικόπημα του 1997 κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 30 απόστρατοι αξιωματικοί έχουν ήδη προφυλακιστεί στην Άγκυρα περιμένοντας να δικαστούν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη φιλελεύθερη εφημερίδα \”Ραντικάλ\”, μια μεγάλη πλειοψηφία Τούρκων τάσσεται υπέρ των διώξεων των υπόπτων για πραξικοπήματα.

Το 67,7% των 1.209 προσώπων που ερωτήθηκαν από το ινστιτούτο Metropoll εκτιμά ότι οι διώξεις κατά των αυτουργών των πραξικοπημάτων είναι \”δικαιολογημένες και απαραίτητες\”, έναντι 27,1% που τάσσονται εναντίον τους και 5,2% που δεν εκφράζουν γνώμη.

Μόνον 22,7% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι αυτές οι διώξεις αποτελούν \”μια πράξη εκδίκησης\” των ισλαμοσυντηρητικών που βρίσκονται στην εξουσία.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (79,1%) δηλώνουν πως δεν θα υποστήριζαν μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος οποιοδήποτε κι αν ήταν το κίνητρό της και 65,8% δηλώνουν έτοιμοι να διαδηλώσουν στους δρόμους την αντίθεσή τους σε μια τέτοια κίνηση, αν πραγματοποιούνταν.

Το 17,1% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετα έτοιμο να εγκρίνει ένα πραξικόπημα και 26,7% δεν θα διαδήλωναν την αντίθεσή τους σ\’ αυτό, αν πραγματοποιούνταν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook