Ο «αναδυόμενος κόσμος» θα είναι ο μεγάλος παίχτης στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα το 2020, σύμφωνα με την «κρυστάλλινη σφαίρα» της Credit Agricole. Ο αναλυτής, Jean Louis Martin προβλέπει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιπροσωπεύουν το 52% της παγκόσμιας οικονομίας -με βάση τις τρέχουσες τιμές και ισοτιμίες- έναντι ποσοστού 38,9% το 2011.
Η ταυτότητά της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα είναι η ίδια με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα: η αμερικανική οικονομία θα νιώθει την «καυτή» ανάσα της κινεζικής που, με μερίδιο 24% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, θα έχει ξεπεράσει σε μέγεθος την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιο γρήγορο σπριντ ωστόσο αναμένεται από το ΑΕΠ της Ινδίας που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί κατά 3,4 φορές έως το 2020, διπλασιάζοντας σχεδόν τη συνεισφορά του στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα με τις BRICS, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία θα «τρέξουν» πιο γρήγορα από την Ιαπωνία, κατοχυρώνοντας μεγαλύτερο μερίδιο έκαστη στην παγκόσμια οικονομία έως το 2020 (κοντά θα βρίσκεται και η Τουρκία). Στην έκθεσή της η Credit Agricole σημειώνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από τα 69 τρισ. δολάρια το 2011, στα 121,5 τρισ. δολάρια το 2020, σημειώνοντας άνοδο 76% -το 34% θα αντιστοιχεί σε πραγματική ανάπτυξη, ενώ το υπόλοιπο θα οφείλεται στον πληθωρισμό αλλά και την υπερτίμηση των νομισμάτων των περισσότερων αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου.
Η αναπτυξιακή έκρηξη -συνεχίζει η Credit Agricole- μπορεί να εξηγηθεί από την πιο έντονη δημογραφική δυναμική των αναδυόμενων έναντι των ανεπτυγμένων κρατών, την πιο σταθερή τάση αποταμίευσης και επένδυσης, τις πιο υγιείς οικονομικές πολιτικές σε ένα καλύτερο περιβάλλον διακυβέρνησης αλλά και την πρόσθετη οικονομική άνεση που προσφέρουν οι φυσικοί πόροι.
Η προσπάθεια των αναδυόμενων να καλύψουν το χαμένο έδαφος έχει ξεκινήσει. Από το 2008, το ΑΕΠ στα βιομηχανικά κράτη έχει «βαλτώσει» σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,3% σε διάστημα τεσσάρων ετών. Την ίδια περίοδο ο «αναδυόμενος κόσμος» έτρεξε με ρυθμό 21,1%. Ο αναλυτής της C.A. σημειώνει μάλιστα ότι η διαφορά στην «ταχύτητα» (5% περίπου ανά έτος) καταγράφεται από τις αρχές της δεκαετίας, δηλαδή πριν ξεσπάσει η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η κρίση που ταλανίζει σήμερα την Ευρωζώνη είναι πιθανό να φέρει τις προβλέψεις αυτές πιο κοντά στην επαλήθευσή τους, επισημαίνει η Credit Agricole. Στον αντίποδα ωστόσο αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αναδυόμενες αγορές θα γνωρίσουν σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι οικονομικής αλλά και πολιτικής φύσεως.
Η πρώτη κατηγορία μπορεί να περιλαμβάνει την όξυνση της κρίσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς οι αναδυόμενες χώρες παραμένουν ευαίσθητες στις μεταβολές του οικονομικού κλίματος στα ανεπτυγμένα κράτη. Ο οίκος εντοπίζει δύο βασικά «κανάλια» μεταφοράς  της αδυναμίας:  το «πραγματικό» που αφορά την πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα τους αλλά και των τιμών τους και το «χρηματοοικονομικό» που αφορά την τάση υψηλότερης αποστροφής του ρίσκου, που μπορεί να επιφέρει μεγάλες κεφαλαιακές εκροές.
Από τους κινδύνους που έχουν πολιτική «χροιά», η Credit Agricole τις ανισότητες, τις κοινωνικές εντάσεις αλλά και το πολιτικό ρίσκο. Το τελευταίο εδώ μεταφράζεται ως η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας (όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο το 2011) ή οι ετερόδοξες οικονομικές πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε μείζονες οικονομικές δυσκολίες (όπως στην Αργεντινή το 2001 και τη Βενεζουέλα από το 2004).
Οι πλούσιες χώρες θα παραμείνουν πλούσιες και πιο… «βιομηχανοποιημένες»
Παρά την πρόβλεψη για ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες έως το 2020, η Credit Agricole αναμένει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα συνεχίσει να είναι μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των ανεπτυγμένων χωρών. Ειδικότερα, προβλέπει ότι θα διαμορφώνεται στα 6.400 δολάρια στον αναδυόμενο κόσμο (σε τιμές 2011), έναντι 54.300 δολαρίων στις ΗΠΑ και 45.300 δολαρίων στην Ευρωζώνη.  Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το 2020 η Ινδία θα συνεχίσει να τραβά προς τα κάτω το μέσο όρο των αναδυόμενων οικονομιών, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας θα τον έχει υπερβεί.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook