Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι θεωρεί δυνατή την επίτευξη μιας σταθερής σχέσης με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αν και η ίδια είχε στηρίξει στις εκλογές τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ερωτώμενη για την πιθανότητα μιας σταθερής εταιρικής σχέσης με τον νέο Γάλλο πρόεδρο η Μέρκελ απάντησε: «Ναι, αυτό πιστεύω, δεδομένου ότι γνωρίζουμε, από την εποχή της ίδρυσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ότι οι καλές γαλλογερμανικές σχέσεις είναι απλούστατα πολύ σημαντικές και για τις δύο χώρες».

Πρόκειται για ένα μήνυμα που είχε εκφράσει ήδη από την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η καγκελάριος προσδοκά μια στενή και φιλική συνεργασία με τον νέο Γάλλο πρόεδρο» είχε πει ο Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Ανγκ.Μέρκελ δήλωσε ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά τόνισε ότι αποτελεί μια συνάντηση γνωριμίας, «ένα πρώτο ραντεβού».

Οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση εργασίας στις 18.30 (ώρα Βερολίνου) την Τετάρτη και στις 19.45 θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.