Κυριακή στην οποία οι πολίτες αναλαμβάνουν δράσεις αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μπορεί να χαρακτηριστεί η αυριανή καθώς σε Χανιά και Άγιο Νικόλαο θα πραγματοποιηθούν από το πρωί ανταλλακτικά παζάρια με πρωτοβουλία των αντίστοιχων τοπικών δικτύων εναλλακτικής οικονομίας.

Τα ανταλλακτικά παζάρια που από την αρχή αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες σε Χανιά και Ιεράπετρα από όπου ξεκίνησαν αρχικά, έχουν καταλήξει να γίνουν πλέον θεσμός ενώ ήδη εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κρήτης όπως στο Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο.

Το 1ο χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι στον Άγιο Νικόλαο

Το Δίκτυο Εναλλακτικής Οικονομίας Αγίου Νικολάου διοργανώνει το 1ο Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι, την Κυριακή 13 Μαΐου στο θεατράκι της Λίμνης Αγ. Νικολάου και ώρα 11:00 το πρωί.

Το μοτο της εκδήλωσης είναι: \”Πάρε δώσε……… έχεις κάτι να προσφέρεις; Έχεις κάτι που χρειάζεσαι; Χωρίς λεφτά !!!!!\”

Δεκάδες κόσμου αναμένεται να βρεθούν στο παζάρι, όπως άλλωστε έγινε και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ιεράπετρα  και σε άλλες πόλεις της Κρήτης όπως το Ρέθυμνο και τα Χανιά, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα ότι όταν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν, τότε ο κόσμος αναλαμβάνει δράση.

Το Καερέτι Λασιθίου, είναι το κοινό -συμβολικό- νόμισμα με το οποίο και οι τρεις πόλεις του νομού ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα και θα τα εκθέσουν μαζί.

\”Κάποτε οι άνθρωποι κάλυπταν τις ανάγκες τους με καερέτι… Άλλωστε, πάντα υπάρχει κάτι που μπορούμε να προσφέρουμε και κάτι να επιθυμούμε.
Χωρίς χρήματα, πάρε ό,τι χρειάζεσαι και δώσε ό,τι σου περισσεύει! Έλα να ενημερωθείς, να γίνεις μέλος, να κάνεις τις αγορές σου…Μάθε, δράσε, δημιούργησε… www.kaereti.gr \”, αναφέρεται στην πρόσκληση για το παζάρι.

Την Κυριακή το 10ο ανταλλακτικό παζάρι στα Χανιά

Στον ίδιο χώρο αλλά διαφορετική ώρα θα μπορούν να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι το Ανταλλακτικό Παζάρι που διοργανώνει για 10η φορά το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων.

Έτσι λοιπόν το 10ο Ανταλλακτικό παζάρι του ΔΑΧ θα γίνει αυτή την Κυριακή 13 Μαΐου από τις 18:00μ.μ μέχρι τις 22:00 μ.μ στο γνωστό χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων (οδός Κοραή, δίπλα στο στάδιο).

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, κατά τη διάρκειά του ανταλλακτικού παζαριού θα υπάρχουν οι εξής δράσεις :

-παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους
-γραμματεία για πληροφορίες εγγραφών
-live μουσική από φοιτητές του πολυτεχνείου
-συλλογή φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο
-συλλογή ρούχων που θα δοθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
-συλλογή βιβλίων που θα δωριστούν στους κρατούμενους σωφρονιστικών ιδρυμάτων
-πολλά είδη προς ανταλλαγή με ή χωρίς μονάδες για μέλη ή χωρίς μονάδες για τα μη μέλη αρκεί να φέρουν οτιδήποτε να ανταλλάξουν με άλλα που θα υπάρχουν στο παζάρι.

\”Η επιθυμία μας για ενεργή αλληλέγγυα δράση έχει βρει πρόσφορο έδαφος στη Χανιώτικη κοινωνία. Προχωράμε αισιόδοξα γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει η ανθρωπιά να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή μας

Ο στόχος μας βρίσκει αποδέκτες. Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας επιβιώνουν ανταλλάσοντας ο καθένας αυτό που έχει, προϊόν ή υπηρεσία. Είναι ένας νέος τρόπος επιβίωσης, μια καινούρια φιλοσοφία όχι μόνο για τον τρόπο κατανάλωσης αλλά και για τον τρόπο ζωής.

Κανένας δεν μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα στο δίκτυο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο www.diktyoantallagonxanion.gr\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook