Πρόταση για άντληση ρευστότητας από τους πολίτες μέσω υποχρεωτικών δανείων έκανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, επισήμανε πως θα μπορούσε να συναφθεί με τους πολίτες ένα δάνειο διπλής μορφής αντί για τα συνεχή χαράτσια.

Εθελοντικά, όσοι πολίτες έχουν εισόδημα κάτω από ένα όριο, το οποίο έθεσε στις 20.000 ευρώ ετησίως, να εισφέρουν 100 ευρώ μηνιαίως σαν δάνειο προς το κράτος και υποχρεωτικά, όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, να εισφέρουν το ίδιο ποσό, επίσης ως δάνειο.

Στην ελληνική Ιστορία, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το κράτος προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις.

Η αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ήταν άμεση, καθώς όπως ανέφερε αυτό έγινε σε συνθήκες πτώχευσης ή πολέμου, κατηγορώντας τον Μανώλη Γλέζο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση.

\”Εσείς έχετε πτωχεύσει τον ελληνικό λαό, τολμάτε και μιλάτε;\” του αντέτεινε ο Μανώλης Γλέζος.

Σε ό,τι αφορά το όριο για την εθελοντική ή υποχρεωτική συμμετοχή, σημείωσε ότι είναι κάτι που θα συναποφασιστεί, δεν έχει οριστεί, απλώς ετέθη ως παράδειγμα.

\”Δια της βίας κόπηκαν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα. Εδώ δεν μπήκε κανένα όριο. Απλώς να σώσουμε το κεφάλαιο\”, σημείωσε, για να προσθέσει πως είναι η ώρα να κάνουμε την αντιστροφή, να ζητήσουμε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει υποχρεωτικά.

Στο πάνελ βρισκόταν και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, ο οποίος έθεσε μία άλλη παράμετρο της διόγκωσης του χρέους και της \”συνευθύνης\” της Αριστεράς, αλλά και τμημάτων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2001 με το νόμο Γιαννίτση, όπως σημείωσε, επιχειρήθηκε να λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, αλλά η μεταρρύθμιση ακυρώθηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, με τη συμμετοχή και των \”πράσινων\” οργανώσεων.

\”Μετά από 10 χρόνια το κόστος του ασφαλιστικού είναι 50 δισεκατομμύρια ευρώ, το ένα έκτο του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πώς μιλάμε για τοκογλύφους\”; διερωτήθηκε.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook