Η Γερμανία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την κρίση, υποστήριξε σήμερα, στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της, η καγκελάριος \’Αγκελα Μέρκελ.

\”Στη Γερμανία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη χώρα (στην ΕΕ). Όμως αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι μεγαλύτερο στον κόσμο χρειαζόμαστε περισσότερους από εμάς και μόνο. Για αυτό η ΕΕ, με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της, είναι απλούστατα ένα πολύ, πολύ καλό πράγμα\”, είπε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ισχυροποιηθεί χάρη στις κοινές αντιλήψεις των χωρών για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, της θρησκείας και των μετακινήσεων. Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι αισιοδοξεί πως θα μπορέσει να σφυρηλατήσει μια καλή σχέση συνεργασίας με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αφού κάτι τέτοιο είναι \”πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες\”. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ντι Βελτ προειδοποίησε τον Ολάντ ότι θα πρέπει να τηρήσει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο το οποίο ο σοσιαλιστής πρόεδρος θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.

\”Όσον αφορά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο: ισχύει. Όμως η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η ανάπτυξη.

Αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί στα χρέη, πρέπει να προέλθει από τον ανταγωνισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις\”, υποστήριξε. Μολονότι σημείωσε πως η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει να μην επιβάλει τις πολιτικές απόψεις της στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. \”Αν μια νέα κυβέρνηση τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα από την Ευρώπη\”, τόνισε.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα πως η Γερμανία είναι πρόθυμη να εξετάσει πρόσθετα μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη, στην Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί τονίζει μιλώντας στη γερμανική Die Welt, ο Β. Σόιμπλε.

«Εάν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τι επιπρόσθετα μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη μπορούμε πάντα να συζητήσουμε γι\’ αυτό» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι προκειμένου η χώρα να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να γίνουν και οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

«Καταλαβαίνω τους Έλληνες επίσης… υποφέρουν πολύ,» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, όπως παρατήρησε μονοπάτι άνετο για την Ελλάδα, δεν υπάρχει.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου προετοιμάζεται για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να πιέζει μια άλλη να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Φυσικά εμείς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να βγει η Ελλάδα», τόνισε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook