Προς την κορύφωσή του οδεύει το ελληνικό θρίλερ των διερευνητικών εντολών με το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας και της προκήρυξης νέων εκλογών να αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο.  Στην περίπτωση δε που οι εκτιμήσεις επαληθευθούν, τότε οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν πριν από την ερχόμενη Παρασκευή με πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής τους την 10η ή 17η Ιουνίου.

Ειδικότερα,  ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος – ως τρίτος κατά σειρά εντολοδόχος – μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, επέστρεψε την διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί του Σαββάτου. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι ατελέσφορες προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Υπο αυτά τα δεδομένα και βάσει του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά στις συσκέψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που αποτελεί και το κρισιμότερο στάδιο της συνολικής προσπάθειας εξεύρεσης ρεαλιστικής λύσης για σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο έγινε τον περασμένο Οκτώβριο. όταν και προέκυψε η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου

Η πρώτη κρίσιμη επαφή θα γίνει την Κυριακή στις 12.00 όταν ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα έχει κοινή συνάντηση με τους 3 εντολοδόχους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Αλέξη Τσίπρα ενώ στην συνέχεια προγραμματίζονται επαφές με τους Πάνο Καμμένο, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκο Μιχαλολιάκο και Φώτη Κουβέλη.

Ενδεχομένως, τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης να καθορίσουν και την σειρά με την οποία ο κ. Παπούλιας  θα ζητήσει να δει τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Να σημειωθεί ότι η διάρκεια του συγκεκριμένου σταδίου δεν ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα,  αν και οι συνταγματολόγοι εξηγούν ότι η διαβούλευση διαρκεί «εύλογο χρόνο» προσδιορίζοντάς τον εως δύο ημέρες.

Πάντως, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώσει και σε αυτή την προσπάθεια αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν τότε ή εντολή δίνεται στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής για διενέργεια εκλογών.  Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο μάλιστα – που είναι εξαιρετικά πιθανό – φαίνεται να προβληματίζει τους νομικούς κύκλους καθώς υπάρχει η μια πλευρά που αναφέρει ότι πρέπει να αναλάβει την πρωθυπουργία η κυρία Ρένα Ασημακοπούλου ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η άλλη που υποστηρίζει πως η εντολή πρέπει να δοθεί στον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμένοςως «αρχαιότερος» στον χώρο της δικαιοσύνης.

Σύγκληση της νέας Βουλής και απευθείας διάλυσή της χωρίς παραγραφή αδικημάτων

Πάντως, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, η νέα Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαϊου πρέπει να συγκληθεί την ερχόμενη Πέμπτη 17.05.2012 προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές και να εκλεγεί το νέο προεδρείο του κοινοβουλίου. Τι θα γίνει όμως αν στο μεταξύ προκύψει θέμα νέας προσφυγής στις κάλπες; Έγκυροι συνταγματολόγοι εξηγούν ότι σε κάθε περίπτωση η σύγκληση της Βουλής είναι αναπόφευκτη και προσθέτουν ότι θα μπορούσε  να γίνει λίγο νωρίτερα αν ο κ. Κάρολος Παπούλιας εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα. Αλλοι πάλι αναφέρουν ότι μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές και χωρίς σύγκληση της Βουλής και ορκωμοσία των νέων μελών της, άποψη που φαίνεται να μην έχει μεγάλη αποδοχή.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σύγκληση της Βουλής , η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει λίγες ώρες ώσπου να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα την διαλύει και θα προκηρύσσει εκλογές, δεν μπορεί να ληφθεί ως τακτική σύνοδος κοινοβουλευτικής περιόδου και άρα δεν τίθεται θέμα παραγραφής των τυχόν αδικημάτων που τελέστηκαν επι διακυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Ειδικότερα, έμπειροι συνταγματολόγοι εξηγούν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 64 του Συντάγματος “η διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι συντομότερη από πέντε μήνες” και άρα αυτό που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να ληφθεί ως νέα σύνοδος». Παρά ταύτα, δεν αποκλείουν την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η παραπάνω προβληματική ερμηνεία του Συντάγματος» σε μια ενδεχόμενη αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους χειρισμούς που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο από την επόμενη Βουλή.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook