Καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ θεωρείται η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών, με δεύτερους τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ: αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ενόψει των βουλευτικών του 2013.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναμένεται ότι θα διατηρήσει την εξουσία, αλλά σε συνεργασία με έναν ή περισσότερους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD υπό την Χανελόρε Κραφτ θα επικρατήσει στις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 38% των ψήφων.

H Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, συγκεντρώνει ποσοστό 30% των ψήφων.

Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν το 11% στην πρόθεσης ψήφου, ενώ το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών μάλλον θα κατορθώσει να ξεπεράσει το όριο του 5% για την είσοδό του στη Βουλή.

Τα βλέμματα στρέφονται και στο Κόμμα των Πειρατών, το οποίο έχει εξασφαλίσει την είσοδό του σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε διάστημα εννέα μηνών.

Η Κραφτ, που ηγείται μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους τα τελευταία δύο χρόνια, κέρδισε ψηφοφόρους υποσχόμενη μια αργή διαδικασία μείωσης του χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αποκρούοντας τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης από την CDU.

Μια ενδεχόμενη αποφασιστική νίκη του SPD θα αποτελούσε διπλή ήττα για την Μέρκελ, αφού το κρατίδιο θα απέρριπτε τόσο το κόμμα της όσο και την δημοσιονομική πειθαρχία που επέβαλε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Οι πιθανότητες της CDU να ανακτήσει τον έλεγχο του κρατιδίου δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα και από τη δήλωση του Ν.Ρέτγκεν ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές αφορούν τη διάσωση του ευρώ και όχι τοπικά θέματα.

Ο Ρέτγκεν αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη δήλωσή του ότι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους είναι η πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου για τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ και στελέχη του CDU αντέδρασαν έντονα στο σχόλιο, ανησυχώντας ότι μια ήττα του Ρέτγκεν στις εκλογές θα υποδήλωνε ότι οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 Με το βλέμμα πλέον στο 2013

Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα είναι οι τελευταίες τοπικές εκλογές που διεξάγονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν σε 16 μήνες.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει δημοφιλής στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Stern, το 59% των Γερμανών τάσσεται κατά της υιοθέτησης μέτρων για την ανάπτυξη, τα οποία θα μεταφρασθούν σε δημιουργία νέου χρέους.

Αυτή την αυστηρή στάση η καγκελάριος θα έχει δυσκολία να την τηρήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Οι εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα θα έχουν συνέπειες» για την Γερμανίδα καγκελάριο, δηλώνει ο Φόλκερ Κρόνενμπεργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών της Βόννης.

«Η εσωτερική πολιτική αλλάζει αυτή τη στιγμή εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων στις χώρες αυτές. Θα είναι δύσκολο για τη Μέρκελ να διατηρήσει με πεποίθηση την πολιτική της λιτότητας», λέει, προσθέτοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, κυρίως επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος μοιάζει να μην διαθέτει ισχυρό αντίπαλο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook