Κατηγορηματικό «Όχι» στη συνολική διαπραγμάτευση του μνημονίου λέει η Ευρωζώνη, η οποία, εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, εντείνει τις πιέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η αδιαλλαξία των χωρών του ευρώ έχει τη σφραγίδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, έως ότου επικυρωθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το φθινόπωρο, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτή η σκληρή θέση δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά της Ελλάδας, που βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στη χειρότερη θέση.

Στο στόχαστρο έχουν μπει και άλλες χώρες που κινδυνεύουν πλέον με δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως η Ολλανδία και κυρίως η Ισπανία. Πάντως, στην αυριανή συζήτηση στο Eurogroup, τα βέλη των εταίρων αναμένεται να στραφούν κατά της Αθήνας, ζητώντας εξηγήσεις για το «πού το πάει η Ελλάδα».

Απαντήσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να λάβουν. Ωστόσο, παρά την άρνηση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, θετικό στοιχείο είναι ότι εμφανίζονται κάποια σημάδια διαλλακτικότητας, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωζώνη θα μπορούσε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, να αποδεχτεί τη διεξαγωγή συζήτησης για τροποποιήσεις στη νέα δανειακή σύμβαση.

Στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών έχει έναν διπλό στόχο: τη μείωση των ελλειμμάτων μέσω της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

«Μea culpa»

Οπως εκτιμούν, πρόκειται για μια συμφωνία που καθορίζει, με κάθε λεπτομέρεια, όλα τα στάδια για την επίτευξη των στόχων, στην οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές. Ωστόσο, επισήμως και παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές εξόδου από την ύφεση μετατίθενται από εξάμηνο σε εξάμηνο, όπως κατέδειξαν οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή αρνείται να προβεί σε «mea culpa» για την πολιτική της.

Πιστός στη γραμμή του Βερολίνου, ο Ολι Ρεν επιμένει ότι δεν φταίει το μνημόνιο και ισχυρίζεται επίμονα ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν αποκλειστικά την προηγούμενη δεκαετία, όταν η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της, βασισμένη στον δανεισμό.

Σύμφωνα με τον Ο. Ρεν, η κατάσταση αυτή δεν ήταν βιώσιμη και η Ελλάδα έπρεπε να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τα δημοσιοοικονομικά της.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Δεν... φοβούνται πια τη δραχμή

Σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι μόνο φουντώνουν τα σενάρια τις τελευταίες ημέρες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη. Κοινή συνιστώσα είναι ότι αυξάνεται η πεποίθηση πως το σενάριο μιας πτώχευσης της Ελλάδας, που θα ακολουθηθεί και από την έξοδό της από το ευρώ, δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στις διάφορες «ασκήσεις επί χάρτου», το Συμβούλιο καθώς και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιχειρούν να υπολογίσουν το οικονομικό κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιβάρυνε το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας με ελεγχόμενο τρόπο. Οι φωνές που αναφέρονται στην τραγική μοίρα που περιμένει την Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, λιγοστεύουν και οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη περιθωριοποιούνται.

Μη αναστρέψιμη

Παράλληλα, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός εκείνων που θεωρούν την καταστροφή «αναπόφευκτη και ακόμα και λυτρωτική, σαν να πρόκειται για άρρωστο μέλος που έχει προσβληθεί από γάγγραινα και η μόνη λύση είναι ο ακρωτηριασμός του».

Το σενάριο που συζητείται πλέον στους ευρωπαϊκούς κύκλους είναι απόλυτα συγκεκριμένο: Οι προσπάθειες που γίνονται για να σχηματισθεί φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση (επομένως υπέρ των προσπαθειών για οικονομική εξυγίανση), και μάλιστα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν αφήνουν περιθώριο για μεγάλες ελπίδες. Και οι ελπίδες να προκύψει καλύτερο αποτέλεσμα από νέες εκλογές, εάν αυτές γίνουν στις 17 Ιουνίου, είναι επίσης πενιχρές.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η παράταση της ελληνικής «ανωμαλίας» είναι επικίνδυνη εξαιτίας των πιθανοτήτων μετάδοσης στοιχείων της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η άποψη ότι οι Ελληνες ζητούν ουσιαστικά την επιστροφή στη δραχμή.

ΤΗΡΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται κλίμα άσκησης πιέσεων, με την επίγνωση όμως ότι αν υπερβούν τις «κόκκινες γραμμές» σεβασμού του δημόσιου διαλόγου, οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Στην κοινοτική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν πλέον ότι μια «ωμή παρέμβαση» θα είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο την ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού και αντιμνημονιακού μετώπου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς σήμερα στην Αθήνα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κρίθηκε επιβεβλημένο να μετατεθεί η επίσκεψη του κ. Σουλτς, την ώρα που θα συνεχίζονταν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Μάλιστα, πηγές στις Βρυξέλλες απέδιδαν σε επιπολαιότητα του κ. Σουλτς την πρωτοβουλία του να σπεύσει να ανακοινώσει την έλευσή του στην Αθήνα σε ένα είδος «ειδικής αποστολής» και διαμεσολαβητικής προσπάθειας.

 

imerisia.gr