Ολο και πιο πολύ βυθίζονται στην κρίση οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στην επιβατική και μεταφορική κίνηση, τόσο στις γραμμές του Αιγαίου όσο και της Αδριατικής.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι απογοητευτικά.

Η επιβατική κίνηση στις βασικές γραμμές του Αιγαίου (από Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη, Ικαρία, Σάμο, Μυτιλήνη) έχει μειωθεί κατά 25% το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επίσης σε ό,τι αφορά τα Ι.Χ. η κίνηση έχει μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ στα φορτηγά η πτώση της κίνησης είναι στα επίπεδα του 11%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αδριατική, όπου η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 26,28% στους επιβάτες, κατά 26,04% στα Ι.Χ., και 17,03% στα φορτηγά.

\"\"

Πέραν της μείωσης της κίνησης, αρνητικά επιδρά στα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών και το αυξημένο κόστος καυσίμων, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Επισημαίνεται ότι, μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, οι τέσσερις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακτοπλοϊκές εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica Group, Minoan Lines και Nel Lines) έγραψαν συνολικές ζημιές άνω των 425 εκατ. ευρώ, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους καυσίμων.

Προβλήματα ρευστότητας

Την περίοδο αυτή, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας, ενώ «έσκασαν» και τα πρώτα προβλήματα «κράτησης» πλοίων λόγω οφειλών. Ηδη δύο πλοία που απασχολεί η Nel Lines, τα «Olympus» και «Aqua Hercules», κρατούνται από τις αρχές στο Μπάρι της Ιταλίας, λόγω οφειλών σε καύσιμα.

Σημειώνεται ότι τα πλοία τα έχει ναυλώσει από τρίτους η Nel Lines και τα έχει δρομολογήσει στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία των Μηχανιών και των μαγείρων (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ) αναφέρουν ότι η εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στους ναυτεργάτες, ενώ έχει λήξει και η σύμβαση ασφάλισης των πλοίων με το ΝΑΤ από τις 22/03/2012, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να είναι και ανασφάλιστοι.

Η εταιρεία, παρά τη δέσμευσή της με συμφωνία με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ασφάλιση για το σύνολο των ναυτεργατών, δεν την εφαρμόζει, εκμεταλλευόμενη και την ανοχή της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ).

Από την πλευρά της εταιρείας, στελέχη της σημείωναν ότι υπήρχε ανοικτή πίστωση και συμφωνία για τη σταδιακή καταβολή των οφειλών και αποδίδουν τις κινήσεις κατά των πλοίων της εταιρείας σε ανταγωνιστές της από την ιταλική πλευρά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το δικαστήριο για την κράτηση των πλοίων γίνεται σήμερα Δευτέρα σε ιταλική πόλη.

Προοπτικές

Οπως εκτιμούν ακτοπλοϊκοί κύκλοι, η κατάσταση δεν φαίνεται να μεταβάλλεται δραματικά το επόμενο διάστημα, καθώς η οικονομική κρίση στη χώρα μας βαθαίνει, ενώ αρνητικά ενδέχεται να επιδράσουν και μία σειρά άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η επανάληψη των εκλογών, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας, αφού είναι γεγονότα που μπορούν να κρατήσουν κόσμο μακριά από τις εκδρομές.

(naftemporiki.gr/Λ.Καραγεώργος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook