Πλούσιο θέαμα προσέφεραν, αναβάτες και άλογα, κατά την διάρκεια των 6ων Ιππικών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί στις Λούρες του Δήμου Γόρτυνας.

Ο αγώνας που εδώ και 6 συναπτά έτη, κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των φίλων των αλόγων και δη αυτών των Γεωργαλίδικων, διεξάγεται ως γνωστό προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης.

Απλά φέτος ελέω της προεκλογικής περιόδου, η διοργάνωση των αγώνα πήγε μια εβδομάδα πίσω.

Μεγάλος νικητής των 6ων Ιππικών Αγώνων, στην κατηγορία των αρσενικών Γεωργαλίδικων αλόγων, αναδείχθηκε ο Θωμάς Τσουρακάκης, ιππεύοντας τον «Ηλία». Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Μανώλης Αναστασάκης με τον «Άσσο» του. Στην κατηγορία των θηλυκών Γεωργαλίδικων αλόγων, πρώτος ήταν ο Χρήστος Κουβαρντάς με τη «Ζήνα», δεύτερος τερμάτισε ο Γιάννης Κουβαδάκης με την «Βαλεντίνα» και τρίτος ο Γιάννης Αναστασάκης με την «Σπίθα».

Διοργανωτές των 6ων Ιππικών Αγώνων ήταν ο Δήμος Γόρτυνας, κι ο Σύλλογος Φίλων Γεωργαλίδικων Αλόγων, οι οποίοι δεν έκρυψαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τον προγραμματισμό της εκδήλωσης αλλά και για την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού που έσπευσε μαζικά να παρακολουθήσει για μια ακόμη χρονιά τους ξεχωριστούς αυτούς αγώνες, όπου πρωταγωνιστούν τα άλογα της, με τον ξεχωριστό καλπασμό.

Ενδεικτικά ήταν τα λόγια του αντιδημάρχου Γόρτυνας, Σταύρου Ξυλούρη, ο οποίο χαρακτήρισε τους Ιππικούς Αγώνες στις Λούρες ως μια διοργάνωση που έχει εξελιχθεί σε θεσμό κι η οποία καταλαμβάνει πλέον περίοπτη θέση στη συνείδηση των φίλων των Γεωργαλίδικων Αλόγων.

Παράλληλα ο κ. Ξυλούρης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν προκειμένου να διοργανωθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα, οι 6οι Ιππικοί Αγώνες και ανακοίνωσε πως η δημοτική αρχή θα αποτελεί αρωγό στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, οι οποίες, όπως τόνισε «συμβάλουν μεταξύ άλλων και στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς τα Γεωργαλίδικα άλογα, ή Άλογα της Μεσαράς, είναι μια κρητική ράτσα αλόγου που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο και πριν λίγα χρόνια κινδύνευε με εξαφάνιση.

Έτσι μπορώ να πω, πως η διάσωσή του αλλά και η διάδοσή του είναι υποχρέωση όλων μας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook