Για τον κίνδυνο να υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας προειδοποιεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο σημείωμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώθηκαν την Κυριακή οι πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος υπογραμμίζει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου.

Κατά την εφημερίδα Ημερησία τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται κάτω από 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το σημείωμα προοριζόταν για χρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνέχεια της προφορικής ενημέρωσης που του έκανε ο κ. Παπαδήμος την Παρασκευή. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς, λόγω της κρισιμότητας των πληροφοριών που περιείχε.

Ο κ. Παπαδήμος επισημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας, δεδομένου ότι έχει περικοπεί κατά 1 δισ. ευρώ η δόση του Μαΐου από την τρόικα, αλλά και γιατί οι εκλογές επιτείνουν τα φαινόμενα υστέρησης των φορολογικών εσόδων που ήδη έχουν καταγραφεί, καθώς αδρανούν οι κρατικοί μηχανισμοί, ενώ οι φορολογούμενοι είναι απρόθυμοι να πληρώσουν.

Έτσι, το «σημείο μηδέν» της εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων, που μέχρι πρότινος τοποθετούνταν στα μέσα Ιουνίου, είναι πιθανό να έλθει νωρίτερα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα ακόμη και πριν από τις αναμενόμενες εκλογές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος επισημαίνει ότι η πίεση την οποία υφίσταται το τραπεζικό σύστημα θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook