\”Yπάρχει η άποψη ότι αν η αριστερά πει στον κόσμο όλη την αλήθεια (ότι η έξοδος από το μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ) θα χάσει την επαφή της με την κοινωνία. Εδώ όμως διαχωρίζεται η αριστερά από τις άλλες δυνάμεις.

Εκείνες παρασκήνια και κόλπα, αυτή αλήθεια και όλη την αλήθεια. Η αριστερά προειδοποιεί με ευθύνη τον λαό. Δεν του λέει μόνο ότι ο δρόμος έξω από το μνημόνιο είναι και δρόμος έξω από το ευρώ, αλλά ότι είναι και ιδιαίτερα επώδυνος, όμως με προοπτική.

Του δίνει τη δυνατότητα να επεξεργασθεί την ανησυχία του, που δεν είναι αβάσιμη. Δεν τον αφήνει να βρεθεί σε άγνωστο λιμάνι, να αιφνιδιασθεί, να στραφεί τελικά με μένος ενάντια στους υπαιτίους\”, επισημαίνει ο Αλέκος Αλαβάνος σε άρθρο του.

Με καθαρότητα που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα προειδοποιεί ότι \”η έξοδος από το μνημόνιο οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ\”.

\”Μια χώρα είτε θα έχει χαμηλούς φόρους είτε θα έχει γενναίες δαπάνες για Παιδεία και Υγεία. Η οικονομία και η ιστορία θέτει τα δικά της διλήμματα, κάθε εποχή, εκεί που πολλοί θα ήθελαν οι δύο πόλοι να συμβιώνουν. Έτσι ακριβώς τίθεται το θέμα «ακύρωση του μνημονίου» και «παραμονή στην ευρωζώνη». Ή το ένα ή το άλλο (κι εδώ περιπλέκεται σε βάθος το πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ευρώ ακυρώνει ένα ακόμη ισχυρότερο πλειοψηφικό ρεύμα απελευθέρωσης από το μνημόνιο)\”, συνεχίζει ο κ. Αλαβάνος.

\”Στο δίλημμα αυτό παρά τους κανόνες της λογικής πέρα από τις δύο μπορεί να εμφανισθεί και τρίτη απάντηση. Η μία είναι η επιλογή της «παραμονής στο ευρώ» με επιβίωση του μνημονίου – τις άγριες επιπτώσεις τις βιώνουμε. Η δεύτερη είναι η «ακύρωση του μνημονίου» με οργανωμένη, προετοιμασμένη και προγραμματισμένη έξοδο από την Ευρωζώνη – πολύ σύντομα θα έρθει η άνοιξη. Η τρίτη είναι η «ακύρωση του μνημονίου» με ανοργάνωτη, απροετοίμαστη και απρογραμμάτιστη έξοδο από το ευρώ, με επιβολή απέξω, με πανικό του λαού, με χάος, με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, με άγνωστη έκβαση – επιλογή χειρότερη και από την πρώτη\”, σημειώνει ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού υπογραμμίζει ότι \”η Ελλάδα ήταν στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γιατί ο Βενιζέλος διείδε την επιτυχία της Αγγλογαλλικής Συμμαχίας, έφτασε μετά λίγα μόλις χρόνια στη Μικρασιατική Καταστροφή γιατί έσφαλε ότι η στήριξή της θα συνεχίζονταν\” και προειδοποιεί ότι \”σε μια χώρα εξαρτημένη η σωστή ή λαθεμένη εκτίμηση για τις κατευθύνσεις και τα όρια των Μεγάλων Δυνάμεων (από τη δεξιά για να ευθυγραμμιστεί, την αριστερά για να εναντιωθεί) οδηγεί από τον θρίαμβο μέχρι την πανωλεθρία. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σήμερα.

Και με τον Ολάντ και τις προθέσεις του για ανάπτυξη και με ένα «όχι» των Ιρλανδών στο ευρωσύμφωνο, τα όρια τροποποίησης των όρων των δανείων είναι ελάχιστα και σε δευτερεύοντα σημεία, που δεν μπορούν να απαντήσουν στις άμεσες ανάγκες και στην κλιμακούμενη οργή του λαού. Δυνατότητα κατάργησης του μνημονίου δεν υπάρχει παρά μόνο εκτός Ευρωζώνης. Μια λάθος εκτίμηση εδώ για τα περιθώρια ευλυγισίας της Γαλλίας ή της Γερμανίας μπορεί να αποβεί μοιραία.\”

Με την προηγούμενη φράση του, ο κ. Αλαβάνος διαφωνεί με την άποψη που ακούγεται και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι \”μπλόφα\” οι δημόσιες απειλές των Ευρωπαίων ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης.

Επισήμως, η ηγεσία του Συνασπισμού δεν έχει απαντήσει στις δηλώσεις του κ. Αλαβάνου για το αν η έξοδος από το μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ. Σχόλιο δεν έχει υπάρξει ούτε για την αναφορά του ότι το ρεύμα απελευθέρωσης από το μνημόνιο ακυρώνεται από το πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ευρώ, αλλά ούτε και για τον υπαινιγμό του ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οργανωμένη και προετοιμασμένη πολιτική πρόταση για την έξοδο από το ευρώ ώστε να μην επικρατήσει πανικός…

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook