Μια οργάνωση της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης υποστήριξε χθες ότι 60 επιστήμονες και μηχανικοί συμμετέχουν σε ένα συντονισμένο και μεγεθυνόμενο πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ωστόσο διπλωμάτες ανέφεραν πως το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (National Council of Resistance of Iran, NCRI) συχνά προβαίνει σε ανακριβείς κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αν και είχε καταγγείλει την ύπαρξη του μυστικού εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ το 2002. Ένας διακεκριμένος ειδικός στις ΗΠΑ για πυρηνικά θέματα εκτίμησε η έκθεση της οργάνωσης, όπως και αρκετές προηγούμενες, πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξαιρετική επιφύλαξη.

Η αναφορά της οργάνωσης, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν, μοιάζει να δόθηκε στην δημοσιότητα ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών ανάμεσα στην ομάδα 5+1 την 23η Μαΐου. Νωρίτερα, την Δευτέρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο ισχυρισμός που διατυπώνεται σε μια 6σέλιδη αναφορά που επιδείχθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατά τις οποίες το Ιράν δεν έχει αποφασίσει εάν θα μετατρέψει σε οπλικό το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τεχεράνη επιμένει ότι διυλίζει ουράνιο μόνο για την παραγωγή ενέργειας και ιατρικούς σκοπούς. Στην έκθεσή του, το NCRI επικαλείται πηγές στην κυβέρνηση και στο στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας που φέρονται να λένε ότι γίνεται έρευνα για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών σε 11 υπηρεσίες, μυστικά, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας.

\”Πληροφορίες. . . καταδεικνύουν ότι το κληρικαλιστικό καθεστώς έχει επεκτείνει την οργάνωση στην οποία έχει αναθέσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων\”, αναφέρεται στην αναφορά. Υπάρχει μια \”πλήρης\”, \”περίπλοκη\”, \”ιδιαίτερα μυστική δομή και ένα δίκτυο προμήθειας των απαιτούμενων εξαρτημάτων και του εξοπλισμού\”, προστίθεται. \”Ως τώρα, έχουν εντοπιστεί οι ταυτότητες 60 διευθυντών και ειδικών που εργάζονται σε διάφορα τμήματα του Οργανισμού Νέας Αμυντικής Έρευνας σε 11 θεσμούς και εταιρίες που σχετίζονται με αυτόν\”.

Η αναφορά περιέχει διαγράμματα και οργανογράμματα ενώ κατονομάζει επιστήμονες και μηχανικούς που φέρονται ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το NCRI, μια οργάνωση-ομπρέλα πέντε εξόριστων οργανώσεων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του σιιτικού ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν, καλεί στην αναφορά του την IAEA να αρχίσει μια \”εξονυχιστική έρευνα\” για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και όλο το προσωπικό το οποίο λέει πως συμμετέχει σε αυτό.

Το Ιράν λέει ότι δημιουργεί ένα απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου για ένα μελλοντικό δίκτυο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων. Η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του κόσμου κατηγορείται από δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ ότι εμποδίζει την έρευνα της IAEA για τις φερόμενες ως στρατιωτικές διαστάσεις της πυρηνικής της δραστηριότητας.

Οι διεθνείς δυνάμεις που προσπαθούν να ελέγξουν την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν μέσω διαπραγματεύσεων θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να ξεσπάει νέος πόλεμος στην Μέση Ανατολή, καθώς η ηγεσία του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε αεροπορικές επιδρομές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι δυτικές χώρες έχουν απορρίψει κάθε περίπτωση να τερματιστούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ ως προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

Σε μια τετραμηνιαία έκθεση της IAEA που δόθηκε στην δημοσιότητα το Φεβρουάριο, η υπηρεσία έκανε λόγο για γενικά αξιόπιστες πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι το Ιράν προέβη σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις περί ενός ενεργού οπλικού προγράμματος.

Το NCRI θεωρείται η πολιτική πτέρυγα της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (PMOI). Η Ουάσινγκτον θεωρεί την PMOI τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, επικεφαλής ενός ινστιτούτου έρευνας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και διαθέτει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, είπε ότι \”πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε ό,τι λέει\”. Εξήγησε ότι πρόκειται \”για μια οργάνωση ακτιβιστών που έχει τεράστιο κίνητρο να πει πως υπάρχει ένα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που σημειώνει πραγματική πρόοδο\”, ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά. Για τον ίδιο, \”το πρόβλημα είναι ότι εμπλουτίζουν ισχυρισμούς με λεπτομέρειες. . . αποδείξεις. Απλά δεν ξέρεις αν όσα λένε είναι αλήθεια ή όχι\”.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook