Οι ήττες είναι το αναπόσπαστο κομμάτι των ημερών…ήττες εκλογικές, προεκλογικές και χρηματιστηριακές θα είναι το «κάδρο» στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν αύριο στο Βερολίνο, σε μία πολυαναμενόμενη συνάντηση, ειδικά στον βαθμό που αφορά στην Ελλάδα, αφού η οικονομική και πολιτική κρίση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.

Επίσης, βασικό κομμάτι θα αποτελέσουν και οι προσπάθειες των δύο να κάμψουν τον γενικευμένο πεσιμισμό στην Ευρώπη, γράφει ο βρετανικός Guardian, σχετικά με τις δυνατότητες επιβίωσης του ευρώ, με τη σημερινή του μορφή.

Η ημέρα συνάντησής τους δεν είναι τυχαία. Έχει καθοριστεί για ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με την παραλυμένη Ελλάδα και την Ισπανία να πρωταγωνιστούν, και λίγες ώρες έπειτα από την ορκωμοσία του, στην προεδρία της χώρας του –η οποία πρόκειται να γίνει το πρωί της Τρίτης.

Μέχρις στιγμής, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του Ολάντ, ο οποίος τίθεται, ανοιχτά, εναντίον της Μέρκελ στην οικονομική πολιτική της και τις επιβολές της σε πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης. Όλοι αναμένουν πώς θα τον χειριστεί η Μέρκελ και αν κι ο ίδιος θα ενδώσει στις –πιθανές- πιέσεις της.

Ήδη, πάντως, το προφίλ της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι αποδυναμωμένο και μέσα στη χώρα της –όπως αποδείχθηκε στη Βόρεια Ρηνανία και Βεστφαλία- και η ίδια πολύ απομονωμένη εξαιτίας της ολοκληρωτικής πολιτικής  που ακολουθεί.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει τριγμούς και κατά τόπους ρήγματα στην μέχρι πρότινος ενωμένη Ευρώπη και έχουν καταφέρει σημαντικότατο πλήγμα στη δυναμική του ευρώ, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται όχι αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά αν η ευρωζώνη θα αποδειχθεί ικανή να διατηρήσει ενιαίο νόμισμα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook