Την ποδηλατάδα του 1950 και του 1960 στην Κρήτη αναβίωσαν στον Δήμο Μίνωα-Πεδιάδος, εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών με… αντίκες και σύγχρονα ποδήλατα.

Μικροί και μεγάλοι «ξεχύθηκαν» χθες με τα ποδήλατά τους στους δρόμους των δημοτικών διαμερισμάτων Αποστόλων, Σαμπά, Ζωφόρων, Καστελίου, Θραψανού, ξυπνώντας μνήμες και φωτογραφικές εικόνες του \”παλιού καλού καιρού\”, τότε που το ποδήλατο ήταν βασικό μέσο μεταφοράς για εργαζομένους, αγρότες και μαθητές.

Περισσότεροι από 1.000 θεατές, κάτοικοι της περιοχής, χειροκρότησαν τους 400 συμμετέχοντες στη συνάντηση του «χθες και του σήμερα», που οργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Αποστόλων, Σαμπά, Θραψανού, Ζωφόρων, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδος με στόχο ο «ποδηλατικός γύρος» να γίνει θεσμός στην περιοχή.

«Αναβιώσαμε το χθες όπου στους παλιούς ξαναζωντάνεψαν μνήμες του παλιού καιρού, ενώ οι νέοι διδάχτηκαν. Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 ήταν συνηθισμένο γεγονός να βλέπεις εκατοντάδες ποδήλατα να κινούνται στα χωριά μας», δήλωσαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

«Ήταν μια ιδέα για να αναβιώσουμε μια ολόκληρη εποχή, τότε που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και το ποδήλατο ήταν αναγκαίο μέσο μεταφοράς. Από μαθητές εμείς, αλλά και οι παλαιότεροι πηγαίναμε στο γυμνάσιο διανύοντας πολλά χιλιόμετρα με το ποδήλατο. Γέμιζε ποδήλατα η περιοχή», διηγείται η Μαρία Δαμιανάκη από τους Αποστόλους, η οποία είναι σήμερα γενική διευθύντρια της Περιφέρειας Κρήτης. Η ίδια μάλιστα με δικό της ποδήλατο συμμετείχε χθες στον ποδηλατικό γύρο.

Στο ποδηλατικό… μαραθώνιο οι 400 συμμετέχοντες διήνυσαν απόσταση 12 χιλιομέτρων ενώ στο τέλος οι διακριθέντες έλαβαν βραβεία.

«Συμμετέχουμε και στηρίζουμε εκδηλώσεις όπως αυτή που αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή και έχει να κάνει με την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου», δήλωσαν στην αφετηρία του «μαραθώνιου» ο Δήμαρχος Μίνωα Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια.

Παράλληλα ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξέφρασαν την ευχή το ποδήλατο που είναι φιλικό στο περιβάλλον και μέσο άσκησης- αθλητισμού, να μπει ακόμα περισσότερο στη ζωή- στην καθημερινότητα των πολιτών, προσθέτοντας, ότι, οι χρήστες του ήδη στις πόλεις αποφεύγουν το κυκλοφοριακό και κερδίζουν χρόνο και χρήμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook