Υπό ισχυρές πιέσεις αναμένεται να βρεθεί η χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και του Ecofin.

Τη χώρα θα εκπροσωπήσει τελικά ο υπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, μετά από συνεννόηση Παπαδήμου-Παπούλια.

H συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Στην ατζέντα της συνάντησης κυριαρχούν το πρόγραμμα της Ελλάδας και η κατάσταση στην Ισπανία, μετά την τέταρτη προσπάθεια που έκανε την Παρασκευή η κυβέρνηση στη Μαδρίτη για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Το τι θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα σε αυτά τα κορυφαία κοινοτικά όργανα προκύπτει όχι μόνο από τις επίσημες δηλώσεις των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την περασμένη Τετάρτη να περικόψει κατά 1 δισ. ευρώ τη δόση του δανείου της τρόικας στη χώρα.

Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, πηγές της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων σημείων του Μνημονίου, με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

«Θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Ωστόσο, κλειδί για να καταλήξουμε κάπου είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνει η νέα κυβέρνηση», έλεγε στέλεχος της τρόικας.

Δοκιμασία περιμένει την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλο, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, άλλα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν σκόπιμο να τοποθετηθούν, γεγονός που καταδεικνύει πως η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανάψει.

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Λυκ Κοάν δήλωσε στους Financial Times ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό, αν και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές απώλειες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς έχει επενδύσει 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες έχαναν την φερεγγυότητά τους ως αποτέλεσμα της διακοπής της διεθνούς οικονομικής στήριξης, τότε και η ΕΚΤ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να κόψει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook