Tελευταία ενημέρωση: 9:09

Νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, θα συγκαλέσει την Τρίτη στις 14:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, υπό τον Κάρολο Παπούλια, για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στης 1 το μεσημέρι ο Προέδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Κάμμένο.

Η σύσκεψη της Δευτέρας ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα και, παρότι βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί και «το θέμα δεν έκλεισε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αλλά σημασία έχει ποια κόμματα θα στηρίξουν μία τέτοια κυβέρνηση, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εδραία του πεποίθηση, όπως είπε, ότι πρέπει πρωτίστως να αναζητηθούν πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν τεχνοκράτες, ενώ επιτέθηκε στο Φώτη Κουβέλη για την «αλαζονική» άρνησή του να συμπράξει σε μία κυβέρνηση σε μία κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ «δεδομένων των περιστάσεων».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή στήριξη προκειμένου να είναι βιώσιμη μία τέτοια κυβέρνηση και τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να διερευνήσει τη γραπτή πρόταση που έχει καταθέσει ο Πάνος Καμμένος, η οποία έδινε περιθώρια στήριξης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη.

«Δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή η εγγυητή κατάστασης τον κύριο Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και την πρόωρη αλλαζονική συμπεριφορά» είπε ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο σημείωσε πως μία κυβέρνηση θα πρέπει να μπορεί να σταθεί στη Βουλή και την κοινωνία.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένω στην πρόταση δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είπε ο κ. Κουβέλης, μετά την νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτήν την άποψη θα στηρίξει και στην αυριανή σύσκεψη. Άλλωστε είπε ο κ. Κουβέλης και στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία.

Προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών

Ανεπίσημη κατ΄αρχήν συμφωνία έξι σημείων έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Σε αυτήν τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα επιχειρήσουν να έλθουν σε συμφωνία και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς ώστε να επισημοποιήσουν τη συμφωνία.

Τα έξι \”σημεία σύγκλισης\” της κατ\’ αρχήν συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Ανεξαρτήτως της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του και να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη

2. Τα πρακτικά της σύσκεψης του Κάρολου Παπούλια με τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε ο ελληνικός λαός να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί και να κρίνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την στάση που τήρησαν

3. Η έκθεση του Λουκά Παπαδήμου για την δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος να δοθεί επίσης στη δημοσιότητα

4. Η εντολή των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την αριστερά και από το μέτωπο των δυνάμεων που στήριξαν τη θέση για αλλαγή των προβλέψεων του μνημονίου

5. Προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις 6 Μαϊου και να είναι αντιπροσωπευτική, στο νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να εκπροσωπείται και η Δημοκρατική Αριστερά, και

6. Δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, πρέπει η κυβέρνηση να αποτελείται από προσωπικότητες και όχι από πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook