Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε χθες στο Χαρκίβ την Ουκρανή αντιφρονούσα και πρώην Πρωθυπουργό Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία έχει μεταφερθεί από τη φυλακή στο νοσοκομείο, την ώρα που η υποθεσή της αποτελεί αντικείμενο έντονης διεθνούς κριτικής.

Εκπρόσωπος του Γραφείου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τόμας Μέλια και ο πρεσβευτής Τζον Τεφτ παρέμειναν μισή ώρα στο δωμάτιο του νοσοκομείου της αντιφρονούσας η οποία πάσχει από δισκοκήλη.

«Είπε ότι είναι ευχαριστημένη με την ιατρική θεραπεία» που της κάνει ένας Γερμανός γιατρός, δήλωσε στον Τύπο ο κ. Μέλια. «Φάνηκε εξαιρετικά θαρραλέα και ισχυρή. Και τα μαλλιά της ήταν χτενισμένα με την περίφημη πλεξούδα της», πρόσθεσε με ένα χαμόγελο.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Αμερικανοί κατήγγειλαν και πάλι την «επιλεκτική δίωξη» στην υπόθεση της αντιφρονούσας, που έχει φυλακιστεί από τον Αύγουστο, και τον Οκτώβριο καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας.

«Αποδοκιμάζουμε την επιλεκτική δίωξη αυτής και μελών του κόμματός της. Έχουμε ζητήσει την απελευθέρωσή της. Η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι αμετάβλητη», δήλωσε ο Πρεσβευτής Τέφτ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων στην αντιφρονούσα μετά την φυλάκισή της τον Αύγουστο. Η Τιμόσενκο τερμάτισε μια απεργία πείνας 20 ημερών, την οποία είχε πραγματοποιήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία την οποία, κατά την ίδια, είχε υποστεί στη φυλακή. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση της υγείας της έχει βελτιωθεί.

«Πήρε λίγο βάρος. Η πίεση του αίματος και ο σφυγμός της είναι σταθερά», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο Ολεξάντερ Τολστάνοφ, στον Τύπο στο Χαρκίβ. «Η ασθενής ακολουθεί το προτεινόμενο από τους γιατρούς σύστημα διατροφής» και «σταδιακά επιστρέφει σε μια κανονική διατροφή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook