Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τεράστια ζημιά την οποία υπέστη η τράπεζα JPMorgan Chase & Co καταδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στην Γουόλ Στριτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι εάν σημειωνόταν ένα τέτοιου είδους λάθος σε μια λιγότερο σταθερή τράπεζα, μπορεί να χρειαζόταν κυβερνητική παρέμβαση.

«H JPMorgan είναι μια τράπεζα με μια από τις καλύτερες διοικήσεις που υπάρχουν. Ο επικεφαλής της Τζέιμι Ντέιμον, είναι ένας από τους εξυπνότερους τραπεζίτες που έχουμε και παρ\’ όλα αυτά έχασαν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην εκπομπή The View του τηλεοπτικού δικτύου ABC, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του που δημοσιοποίησε το αμερικανικό κανάλι.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Πρόκειται να ερευνηθεί, αλλά αυτός είναι ο λόγος που εγκρίναμε νόμους για να υπάρξει μεταρρύθμιση στην Γουόλ Στριτ» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε πως οι ζημίες ύψους 2 δισ. ευρώ αφορούν ένα συγκεκριμένο γραφείο από συγκεκριμένο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής (investment banking) που δημιουργήθηκε για να επενδύονται οι πλεονάζουσες καταθέσεις.

Το εν λόγω τμήμα είχε δεχθεί κριτική από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία έχουν καταγγείλει ότι προχωρά σε σημαντικές κινήσεις proprietary trading (διαπραγμάτευση για ίδιο λογαριασμό), κάτι που απαγορεύει η αμερικανική νομοθεσία, καθώς χρησιμοποιούνται κεφάλαια της τράπεζας σε επικίνδυνα επενδυτικά στοιχήματα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook