Η είδηση ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος προγραμματίζει ταξίδι στην Αθήνα εκπλήσσει τις τελευταίες ημέρες, μετά την αναβολή της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς αλλά και των κλιμακίων της τρόικας. Ο κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης προγραμματίζει -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- κανονικά την μηνιαία του κάθοδο στην Αθήνα στις 22-25 Μαΐου.

Το πρόγραμμα επαφών δεν ανακοινώνεται, με αιτιολογία την… διευκόλυνση των μετακινήσεων των μελών της ομάδας. Προγραμματίζεται όμως η επίσκεψη σε σειρά φορέων και υπουργείων με στόχο την αποτύπωση της προόδου στα θέματα αιχμής.

Στο επίκεντρο είναι το ΕΣΠΑ, αλλά και τα δύο μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν την οικονομία τον Ιούνιο: η φορολογική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές στο δημόσιο, δηλαδή οι περικοπές στις δαπάνες και η αναδόμηση του δημόσιου τομέα όπου το έργο, σε πολύ χαμηλούς τόνους, συνεχίζεται, παρά τους πολιτικούς τριγμούς.

Θα είναι η πρώτη κάθοδος στην Αθήνα του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, μετά από την μεταστέγαση των υπηρεσιών του, όχι στην Αθήνα (φιλοξενούνται ακόμη στο κτήριο της ΜΟΔ επί της Λουίζης Ριανκούρ) αλλά στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ράιχενμπαχ μέχρι πρότινος αναφερόταν απευθείας στον κ. Μπαρόζο. Πλέον μεταστεγάζεται στην γενική διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος θα έχει επίσης λόγο για τις αποφάσεις της Ομάδας Δράσης.

Κοινοτικά στελέχη αναφέρουν ότι η κατανομή αρμοδιοτήτων βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά φέρουν ως παράδειγμα ένα σχήμα διαρχίας μεταξύ των δύο ανδρών στην εποπτεία της Ομάδας. Ο κ. Ρεν θα έχει παράλληλα τον έλεγχο του άλλου «σκέλους», των ελεγκτών της τρόικας οι οποίοι επίσης αποτελούν μέρος της ίδιας διεύθυνσης της Κομισιόν…

Τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν αλλαγές και στην δομή της ομάδας στην Αθήνα. Προσθέτουν πάντως ότι προς το παρόν οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που προέχουν και το πρώτο μέλημα της ομάδας είναι πως θα στηριχθεί η κρατική μηχανή υπό το καθεστώς της ακυβερνησίας ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις που και πάλι εμφανίζονται…

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι με αλλαγές στις αγορές, στα κλειστά επαγγέλματα αλλά και η ρευστότητα στην αγορά μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ: καθώς αναβάλλεται η ανακεφαλαιοποίηση, μεταφέρεται χρονικά και η διάθεση των 4 δισ. ευρώ επιδοτούμενων ή εγγυημένων από το ΕΣΠΑ δανείων προς μικρομεσαίους που στενάζουν.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook