Σε διάψευση των σεναρίων για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ, προχώρησε την Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας ήταν -και- το θέμα της Ελλάδας.

«Δεν βλέπω, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Αυτά είναι ανοησίες. Αυτό είναι προπαγάνδα», τόνισε όταν ερωτήθηκε για τα σενάρια που κυκλοφορούν με ιδιαίτερη ένταση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δείνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες», σημείωσε.

«Όμως», προσέθεσε, «συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο όριο του 3%.

Είπε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός  ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα, που, όπως δήλωσε, δεν αναμένεται να τροποποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις.