Μια ακόμη εκδήλωση βιωματικού χαρακτήρα, υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Γυμνάσιο Γέργερης, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών αλλά και απλών πολιτών. 
Η εκδήλωση, όπως και η προηγούμενη που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα, είχε τίτλο «Μια δημιουργική μέρα στη Γέργερη – πρόταση αξιοποίησης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος» και διοργανώθηκε από κοινού με τον Δήμο Γόρτυνας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα-Γουβών-Αρχανών. Κατά την διάρκειά της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ξεναγηθούν στα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Γέργερης, να ζήσουν την αναπαράσταση παραδοσιακών επαγγελμάτων, να συμμετάσχουν στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και να περιηγηθούν σε εκθέσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος. 
Το Δήμο Γόρτυνας εκπροσώπησαν αντιδήμαρχος Αντώνης Πρινιανάκης και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κοκκινάκης, οι οποίοι αμφότεροι απέδωσαν τα εύσημα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Γέργερης.
Η εκδήλωση είχε αφετηρία τη Λιμνοδεξαμενή της Γέργερης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν γνωριμία με τον υγροβιότοπο, τη χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Κατόπιν άπαντες περπάτησαν τα γραφικά σοκάκια της Γέργερης και κατέληξαν τη διαδρομή τους στο νερόμυλο και ελαιόμυλο. 

Ακολούθησε περιήγηση στο Ανοιχτό Μουσείο Ελιάς και παρατήρηση των ανακατασκευασμένων ελαιοτριβείων και πιεστηρίων που λειτουργούσαν στην περιοχή από τη Μινωική εποχή μέχρι το 19ο αιώνα.
Στη συνέχεια έγινε μια στάση στην πηγή της Φουντάνας και στη Μάη Βρύση, όπου ακολούθησε συζήτηση για τη δημιουργία πηγών νερού. 
Μετά έγινε ξενάγηση από μαθητές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο χώρο του Γυμνασίου και στην Έκθεση, που φιλοξενήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου. 
Εκεί είχαν εκτεθεί έργα λαϊκής τέχνης με εργόχειρα, πλεκτά κεντητά και υφαντά, έργων γλυπτικής σε ξύλο και πέτρα καθώς και προϊόντων του χωριού (ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, τυρί, βότανα, κρασί, ρακί και τοπικά εδέσματα). 
Παράλληλα καλλιτέχνες από τη Γέργερη έδειξαν στους επισκέπτες πώς να σκαλίσουν την πέτρα και το ξύλο, αλλά και πώς να φτιάξουν την παραδοσιακή ασκομαντούρα. 
Τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες έβαλαν σε λειτουργία τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που υπάρχει στον υπαίθριο χώρο του σχολείου και μαζί με τους καλεσμένους, ζύμωσαν ψωμί και μακαρόνια. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook