Το «απολύτως φυσικό, απολύτως Κρητικό» επιτραπέζιο νερό ΛΥΤΤΟΣ, στηρίζοντας με συνέπεια την τοπική κοινωνία της Κρήτης, ενισχύει τη δράση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «ΑιματοΚρήτη» για την υλοποίηση του κοινωνικού προγράμματος για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κρήτη «Κάθε σταγόνα, σταγόνα ζωής».

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει προγραμματισθεί το ‘7ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων’ Το ‘Παγκρήτιο Συμπόσιο’ αποτελεί μια ετήσια θεσμοθετημένη εκδήλωση που μέχρι και σήμερα προκαλεί το ενδιαφέρον εθελοντών και φορέων. Διοργανωτές φορείς της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος \”Αιματοκρήτης\” και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου.

Φέτος, το ‘7ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων, υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2012 και ώρες 9:30’-13:00’ στο χώρο του ΤΕΙ Ηρακλείου με θέμα :

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ»

Σκοπός του φετινού Συμποσίου είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης, κυρίως στα δημοτικά σχολεία του Νομού Ηρακλείου, να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υλοποιήσουν σχετική παρέμβαση για την εθελοντική αιμοδοσία και τον εθελοντισμό στο σχολείο τους αλλά και να προκύψουν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων νέες προτάσεις και κατευθύνσεις. Το ‘7ο Παγκρήτιο Συμπόσιο’ θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Κλειστού Γυμναστηρίου \”Μάρκος Καραναστάσης\” στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9:30’-9:45’: Εγγραφές
9:45’-10:00’: Έναρξη Συμποσίου-Χαιρετισμοί
To συμπόσιο θα προλογίσει η δημοσιογράφος Ελένη Στάθογλου

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ Γνώσεις και μέθοδοι για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας

10:00’-10:15’ \”Η κατάσταση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Ελλάδα \” Γιώργης Σπύρου, φυσικός, Πρόεδρος Αιματοκρήτη
10:15’-10:45’ \”Μιλώντας στα παιδιά για την Εθελοντική Αιμοδοσία\” Ειρήνη Γεργιανάκη, Ιατρός, Αντιπρόεδρος Αιματοκρήτη
10:45’- 11:00’ \”Ο ρόλος του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων στην προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας\” Εύα Στεφανάτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π. Ε. Ν. Ηρακλείο
11:00’-11:15’: Διάλειμμα για καφέ

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ-Προσκεκλημένος Ομιλητής

11: 15’-11: 45’ \”Εθελοντική Αιμοδοσία χωρίς σύνορα\”
Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγος, Συντονιστής του Ιδρύματος για το Πρόγραμμα
«Έρασμος», ΤΕΙ Κρήτης

Γ ‘ΕΝΟΤΗΤΑ \”Ανταλλάσοντας εμπειρίες και απόψεις\”

11:45’-12:15’: Παρουσιάσεις από Νηπιαγωγεία- Δημοτικά σχολεία
\”Το σχολείο ως συνδιοργανωτής μιας εθελοντικής αιμοδοσίας\” Μιχάλης Αναγνωστάκης Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας
\”Από την αυλή του σχολείου στον κόσμο\” Εμμανουήλ Παπαδάκης Διευθυντής 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

12:15’-12:30’ Παρουσιάσεις από Λύκεια
\”Μια Σταγόνας Ελπίδας\” Φανιουδάκη Έλενα, καθηγήτρια Αγγλικής, Γενικό Λύκειο Αλικαρνασσού
\”Διοργανώνοντας μια Μαθητική Εθελοντική Αιμοδοσία\” Στογιαννόπουλος Διονύσιος, Διευθυντής 3ου ΕΠΑΛ Αλικαρνασσού

12:30’-12:45’ Παρουσιάσεις από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
\”2 χρόνια Φοιτητικές Εθελοντικές Αιμοδοσίες στο ΤΕΙ Ηρακλείου: αποτελέσματα και προοπτικές\”
Γιαννουλάκη Κατερίνα, εξειδικευμένη εθελόντρια Αιματοκρήτη, φοιτήτρια ΤΕΙ Ηρακλείου τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

12:45’-13:00’: \”Από την πλευρά του γονιού\” Ευαγγελία Τριανταφύλλου, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, Μέλος Αιματοκρήτη.

13:00’-13:15’: Ανοιχτές Τοποθετήσεις-Συζήτηση –Συμπεράσματα

Το συμπόσιο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους Διευθυντές των 4θέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων Ν. Ηρακλείου αλλά και στο ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο από όλες τις βαθμίδες.

Η είσοδος στο ‘7ο Παγκρήτιο Συμπόσιο Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Δωρεάς Οργάνων ’ είναι ελεύθερη και θα δοθεί σχετικό πληροφοριακό υλικό και πιστοποιητικό συμμετοχής.


Λίγα λόγια για το πρόγραμμα ΄Κάθε σταγόνα, σταγόνα ζωής!’

Το πρόγραμμα «Κάθε σταγόνα, σταγόνα ζωής» υλοποιείται κυρίως στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου και στις πόλεις του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και ναευαισθητοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερώσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, κινητοποίηση των τοπικών φορέων για έμπρακτη συμμετοχή, ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και διοργάνωση αιμοδοσιών σε μια οργανωμένη βάση.

Ο συντονισμός του προγράμματος των ενημερώσεων και των αιμοδοσιών γίνεται από τον εθελοντικό σύλλογο «ΑιματοΚρήτης».

Οι αιμοληψίες πραγματοποιούνται από τα κινητά συνεργεία αιμοληψιών του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Εθελοντής Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα από 18-62 ετών που είναι πάνω από 50 κιλά και δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τη μέρα της αιμοδοσίας πρέπει να είναι ξεκούραστος και να αισθάνεται καλά.

Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη, ακίνδυνη και διαρκεί 10 λεπτά.

Τονίζουμε ότι κάθε εθελοντής αιμοδότης λαμβάνει ατομική κάρτα εθελοντή αιμοδότη, αφού ο ΑιματοΚρήτης δεν διαχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες που διοργανώνει (δεν υπάρχει τράπεζα αίματος).

Κατά τη διάρκεια των αιμοδοσιών μπορεί επίσης κάποιος να ενημερωθεί και να γίνει δωρητής μυελού των οστών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εθελοντικό σύλλογο του ΑιματοΚρήτη στο τηλέφωνο 2810-239773 ή 6978-246797 είτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.aimatocritis.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook