Η σκόνη από τη Σαχάρα βοηθά στην ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στους ωκεανούς του πλανήτη, που περνούν στη διατροφική αλυσίδα, προσβάλλουν τους θαλάσσιους οργανισµούς κι από κει µεταφέρονται στον άνθρωπο. τα βακτήρια αυτά τρέφονται από τη σκόνη της ερήµου που ταξιδεύει σε όλη τη γη µε τη βοήθεια των ανέµων. Η κλιµατική αλλαγή αυξάνει την έκταση της ερήµου και σε συνδυασµό µε την άνοδο της στάθµης των υδάτων ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης γίνεται ολοένα και µεγαλύτερος.

Λόγω της κυκλοφορίας των ανέµων, το µεγαλύτερο τµήµα της σκόνης µεταφέρεται στη Μεσόγειο, την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού, αλλά επηρεάζει επίσης τη βόρεια Ευρώπη και τη Βρετανία.

Σύµφωνα µε την Εριν Λιπ από το Πανεπιστήµιο της τζόρτζια στις ΗΠΑ, επικίνδυνα βακτήρια (όπως τα Vibrio parahaemolyticus, Vibrio alginolyticus, Vibrio vulnificus), αλλά και το µικρόβιο που προκαλεί χολέρα, παρουσίασαν ταχύτατη ανάπτυξη δύο µέρες µετά την προσθήκη αφρικανικής σκόνης στο εργαστηριακό τους περιβάλλον. «Η έρευνά µας εστίασε στην έρηµο της ∆υτικής αφρικής που θα επεκταθεί τον ερχόµενο αιώνα λόγω της κλιµατικής αλλαγής. Η µεταφορά της σκόνης από αυτήν την περιοχή αναµένεται να γίνει συχνότερη και η ποσότητα µεγαλύτερη», λέει η επιστήµονας στην «Telegraph».

«Βάσει των ευρηµάτων της έρευνας, προβλέπουµε ότι σε συνδυασµό µε την αύξηση της θερµοκρασίας στην επιφάνεια των υδάτων, η αύξηση της παγκόσµιας παραγωγής και της µεταφοράς σκόνης θα επηρεάσει σηµαντικά την ανάπτυξη των θαλάσσιων παθογόνων και θα µεγαλώσει τον κίνδυνο µόλυνσης των ανθρώπων», προσθέτει η Λιπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook