Αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους βρίσκονται οι συνταξιούχοι και οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Associated Press.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα για τις τράπεζες των ΗΠΑ θα είχε μικρές συνέπειες καθώς έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χώρα κατά 40% στα 5,8 δισ. δολ. Ωστόσο, τα προβλήματα θα ξεκινήσουν όταν οι κερδοσκόποι επικεντρωθούν στην Ισπανία και την Ιταλία των οποίων τα ομόλογα έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Εάν η κρίση μεταφερθεί στις δύο παραπάνω χώρες το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει σημειώνει το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Uri Dadush. «Μιλάμε για τρισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση και έμμεση έκθεση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.»

Οικονομολόγοι επικαλούνται το παράδειγμα της Lehman Brothers και την κρίση που ακολούθησε. Μία επανάληψη αυτού του σεναρίου μπορεί να οδηγήσει σε πάγωμα των πιστωτικών γραμμών καθώς οι τράπεζες θα περιορίσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν καθιστώντας δύσκολη τη λήψη δανείων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

Πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές επιχειρήσεις και άλλοι μεγάλοι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε απομειώσεις των επενδύσεων τους στην Ελλάδα όπως σε κρατικά ομόλογα. Αλλά δεν κανείς δεν μπορεί να πει πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε μία στάση πληρωμών.

Η κρίση της Ευρώπης δεν αποτελεί δεν συνάδει με την ανάκαμψη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών, Eswar Prasad . Ο καθηγητής προβλέπει πως η αβεβαιότητα στην Ευρώπη θα επηρεάσει τις αγορές στις ΗΠΑ όπως έγινε πέρυσι ταρακουνώντας την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η υποχώρηση των αγορών στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ θα πλήξει χαρτοφυλάκια και συνταξιοδοτικά ταμεία. Και όταν οι άνθρωποι αισθάνονται φτωχότεροι οι οικονομίες συρρικνώνονται.

Επίσης η Ευρώπη παίζει μεγάλο ρόλο στις εξαγωγές των ΗΠΑ. Περισσότερες από τις μισές ξένες επενδύσεις και το ένα πέμπτο των εξαγωγών πηγαίνουν στην Ε.Ε.

Εάν επιβραδυνθούν τότε τα μειωθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων, γεγονός που οδηγήσει σε μικρότερη επέκταση στην εγχώρια αγορά και σε απώλειες θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook