Ξεκίνησε την Τετάρτη η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει έντεκα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και εκείνη της γενοκτονίας.

Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρμπρένιτσα.

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».

Η δίκη θα αρχίσει με τον πρόλογο της εισαγγελίας και οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα πάρουν το λόγο σε αυτή τη φάση και ότι ο κατηγορούμενος δεν θα απευθυνθεί στο δικαστικό συμβούλιο.

Η εισαγγελία έχει αναγγείλει ότι έχουν κλητευθεί 413 μάρτυρες.
Σχεδόν 70 ετών σήμερα, ο Ρ.Μλάντιτς πέρασε 15 χρόνια καταζητούμενος πριν συλληφθεί πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) είχαν απορρίψει το αίτημα της εισαγγελίας να «σπάσει» το κατηγορητήριο της υπόθεσης Μλάντιτς σε δύο δίκες.

Το αίτημα αυτό είχε κατατεθεί, επειδή η εισαγγελία επιθυμούσε γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης, εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της υγείας του Ρ.Μλάντιτς.

Στην ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε της δίκης, ο Ράτκο Μλάντιτς είχε συχνά οργισμένα ξεσπάσματα που οδηγούσαν σε διακοπή της διαδικασίας.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιος είμαι» είπε πέρυσι σε μία ακροαματική διαδικασία. «Είμαι ο Ράτκο Μλάντιτς. Υπερασπίστηκα τον λαό μου, τη χώρα μου. Τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου» τόνισε.

Ορισμένοι από τους επιζώντες που παρακολουθούσαν την διαδικασία φώναζαν «δολοφόνε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook