Ξεκάθαρο μήνυμα ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου θα κριθεί η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έστειλε την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγματεύσεις του Μνημονίου.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, μία ημέρα μετά την οριστική αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά αυτό εξαρτάται «από την κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού».
«Το να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα επιλέξει η Ελλάδα δεν βοηθά» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε τροφοδοτήσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι η Ευρωζώνη «μπορεί να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας».

Αναφορικά με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βοήθειας που προετοιμάσθηκε με πολύ λεπτομερειακό τρόπο και δεν μπορούμε να το επαδιαπραγματευθούμε» τόνισε, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί την βοήθεια» που της προτείνεται. «Εκείνοι που θα επικρατήσουν στις εκλογές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν αποδέχονται ή όχι τους όρους».

Ανάλογες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δημοσιεύονται και σε γερμανική εφημερίδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ και τόνισε πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει αποφασισθεί είναι αδιαπραγμάτευτο.

Το βράδυ της Τρίτης η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, την επιθυμία τους «η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη» και δήλωσαν έτοιμοι να αναζητήσουν νέα «μέτρα για την ανάπτυξη» για να βοηθηθεί η χώρα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook