Aποστάσεις από την απόφαση για εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου καθώς και των δεδουλευμένων τόκων ύψους περίπου 435 εκατ. ευρώ του ομολόγου που έληξε χθες και είχε εξαιρεθεί από το PSI έλαβε χθες κατά την συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της μη πληρωμής του ομολόγου ξένου δικαίου τονίζοντας πως αυτή ήταν και η ευρωπαϊκή γνωμοδότηση. Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η απόφαση πληρωμής του ομολόγου στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και επιπτώσεις καθώς και την τρέχουσα συγκυρία και δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή.

Αναφερόμενος χθες στο θέμα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής:

«Συνιστά «default» του συγκεκριμένου ομολόγου με αριθμό έκδοσης που δεν προκαλεί διασταυρωμένο «default», «cross default». Και δεν θέτει σε κατάσταση «default» τη χώρα. Και γι’ αυτό έχουν ζητηθεί οι αναγκαίες εγγυήσεις και ασυλίες, τα «waivers» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το EFSF και από την Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, γιατί το δίκαιο του Λουξεμβούργου διέπει τη λειτουργία του EFSF. Και δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών, για παράδειγμα η Γαλλία, ήθελε να κρατήσουμε αυτήν τη στάση με τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ευρωζώνη, με τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το EFSF και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ιδίως δεν συνιστά «cross default» της χώρας, αλλά του συγκεκριμένου ISIN, του συγκεκριμένου αριθμού του ομολόγου»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook