Δραστηριότητες νομισματικής πολιτικής με ορισμένες ελληνικές τράπεζες φέρεται να σταμάτησε, όπως υποστηρίζει το Reuters, η ΕΚΤ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ανακεφαλαιοποίηση.

Τόσο η ίδια ΕΚΤ όσο και η ΤτΕ εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικές. Πηγές της ΤτΕ κάνουν λόγο για τυπική διαδικασία καθώς η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι εξασφαλισμένη από τον ELA.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι συναλλαγές θα επανέλθουν όταν αποδεσμευτούν τα 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Για την επαναφορά των συναλλαγών όταν ολοκληρωθεί «σύντομα» η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης διαβεβαιώνει και η ίδια η ΕΚΤ σε email της.

Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί «σύντομα», αναφέρει η ΕΚΤ, και τότε θα επανέλθουν οι κανονικές δραστηριότητες προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι τότε, τονίζει η ΕΚΤ, για όσες τράπεζες «για οποιοδήποτε λόγο» δεν είναι διαθέσιμοι οι δίαυλοι ρευστότητας του Ευρωσυστήματος, μπορούν να στραφούν στον μηχανισμό ELA για άντληση ρευστότητας.

«Η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα συνεχίζουν να στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγές στην ΕΚΤ, πως η Τράπεζα είχε προχωρήσει σε παύση συναλλαγών με αδιευκρινίστο αριθμό ελληνικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με μία πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, επρόκειτο για τέσσερα ιδρύματα, η κεφαλαιακή θέση των οποίων δεν επέτρεπε στην ΕΚΤ, βάσει των κανονισμών της, να τους παρέχει ρευστότητα.

Η ίδια η ΕΚΤ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε σημειώσει νωρίτερα την την Τετάρτη πως συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.

Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται έξαλλες με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες, τα οποία, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θέλουν να δώσουν την εικόνα ενός κλάδου που οδεύει προς κατάρρευση.

«Παίζουν με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «δημοσιεύματα όπως τα σημερινά είναι είτε εκ του πονηρού ή γράφονται από συντάκτη που δεν γνωρίζει τα θέματα».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook