Τα παλαιολιθικά ευρήματα από τον Πλακιά θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας, η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ινστιτούτο για την Προϊστορία του Αιγαίου: Κέντρο Μελετών για την Ανατολική Κρήτη.

Στα κορυφαία ευρήματα τα παλαιολιθικά εργαλεία

Τα χιλιάδες παλαιολιθικά και μεσολιθικά ευρήματα «μιλούν» για την τεχνολογία μίας από τις παλαιότερες περιπτώσεις ναυσιπλοΐας στον κόσμο, στον Πλακιά

Ξύστρες, ακίδες, μικρόλιθοι, οδοντωτά εργαλεία και εργαλεία με εγκοπές μαρτυρούν την ευρεία χρήση τεχνολογίας

Εκατόν τριάντα χιλιάδες χρόνια πριν, στον Πλακιά της Κρήτης, έφτασε μια μονάδα ανθρωποειδών μέσω θαλάσσης και κατοίκησε την περιοχή. Η απουσία σκελετικών καταλοίπων επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν μονάχα εικασίες για το είδος, λέγοντας ότι ίσως ήταν Homo haidelbergensis ή erectus.

Τα λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής φαίνεται να προέρχονται από τουλάχιστον δύο εργαστήρια, όπως δείχνει ο τρόπος κατεργασίας.

Τα παλαιολιθικά αυτά εργαλεία που βρέθηκαν κοντά στον Πλακιά  και μετρούν από 130.000 έως και 700.000 χρόνια ζωής, συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», στο τελευταίο τεύχος του οποίου δημοσιεύεται η ετήσια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα του 2010.

Καθώς η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των εργαλείων αυτών έφτασαν στον τόπο, μέσω θαλάσσης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, καθώς τα αντικείμενα αυτά πηγαίνουν πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή περισσότερο από 100.000 χρόνια. Και αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί, τότε γίνεται λόγος για την αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση, που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς έως σήμερα οι αρχαιολόγοι την τοποθετούσαν πριν από 60.000 χρόνια, όταν αποικίστηκε η Αυστραλία.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς, ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα πεδίου, που έγινε στον Πλακιά το 2008 και το 2009, πιστεύει -όπως δήλωσε στο “Archaeology” ότι οι αρχαίοι αυτοί ναυτικοί θα πρέπει να διέσχισαν τουλάχιστον 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας, ενώ ο τεράστιος αριθμός των εργαλείων (μικρά τσεκούρια, ξέστρες και λεπίδες) δείχνει ότι δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη και τυχαία μετάβαση, αλλά για πολλές, που δημιούργησαν ολόκληρο πληθυσμό.

Τα αντικείμενα, που βρέθηκαν, μοιάζουν πολύ με αυτά που χρησιμοποιούσαν ο Homo erectus και ο Homo heidelbergensis (Χαϊδελβέργειος Άνθρωπος), εξαφανισμένο είδος, πρόγονος του Νεάτερνταλ και του Homo Sapiens.

Η παρουσίαση των ευρημάτων

Η παρουσίαση θα γίνει στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Πλατεία Αγνώστου, την Πέμπτη, 24 Μαΐου στις 19.00

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

– Δρ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, Διευθύντρια της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
– Dr. Thomas F. Strasser, Providence College
– Δρ. Ελένη Παναγοπούλου, Διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας
– Dr. Jack Davis, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
– Dr. Thomas Brogan, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Προϊστορία του Αιγαίου: Κέντρο Μελετών για την Ανατολική Κρήτη (INSTAP)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook