Στο «ψυγείο» η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και με «βούλα» πλέον. Οι πολιτικές πιέσεις, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ανάγκασαν τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να προχωρήσει στη λήψη απόφασης, «ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου και μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης που θα προκύψει από τις νέες εκλογές, θα απέχει από τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες είναι δεσμευτικές για το μέλλον».

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πάει πίσω, κατά τουλάχιστον 1,5 μήνα όλο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι ο ποσοτικός στόχος που έχει τεθεί για το 2012 δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Οι αρρυθμίες στην υλοποίηση του προγράμματος είχαν ξεκινήσει αρκετά πριν από τις εκλογές, με αρχηγούς κομμάτων να στέλνουν μηνύματα στη διοίκηση του Ταμείου, ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί καμία απολύτως απόφαση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Αμέσως μετά τις εκλογές και με δεδομένο το αποτέλεσμα στις κάλπες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε ένα ακόμη μήνυμα προς τη διοίκηση του Ταμείου, με το ίδιο περιεχόμενο και με ακόμη πιο δογματικό περιεχόμενο.

Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η isotimia.gr, αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη διοίκηση οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ενάντια σε κάθε μορφή αποκρατικοποίησης, αφού τη θεωρούν ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου, ο πρόεδρος κ. Μητρόπουλος είχε σοβαρές αντιρρήσεις στη λήψη αυτής της απόφασης και αναζήτησε τρόπους ώστε να συνεχιστεί η λήψη των αποφάσεων για τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που είναι απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Αντίθετοι στη σχετική απόφαση του Ταμείου ήταν και οι παρατηρητές της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, που εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Η απόφαση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ούτε για τον ΟΠΑΠ αλλά ούτε και για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει και η ανακήρυξη των εταιρειών που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, διαδικασία που -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν μπορεί, για τους λόγους που έχουν εξηγηθεί πιο πάνω, να ανακοινωθεί.