Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ολλανδική τηλεόραση, προσθέτοντας παράλληλα ότι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα «πρέπει να δείξουν τη βούληση τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη».

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το καλύτερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χώρα έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να παραμείνει στην Ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται πως είναι και η επιθυμία του λαού», είπε.

«Αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάση του οποίου οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα», συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξή της στο γαλλικό δίκτυο France24, η κ. Λαγκάρντ είχε εκφράσει την «ελπίδα» της πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως το Ταμείο «οφείλει να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα».

Οι επιπτώσεις ελληνικής εξόδου θα ήταν δύσκολο να υπολογιστούν, σημείωσε και επανέλαβε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Σαφώς και ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για όλα. Οι έμμεσες επιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν», εξήγησε, λέγοντας πως πιθανότατα θα ακολουθούσαν αναταραχές στις αγορές, με επιπτώσεις κατ\’ επέκταση στην ανάπτυξη, το εμπόριο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Αλλά σίγουρα ξέρουμε πως θα φέρει αναταράξεις», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως το ΔΝΤ έχει λάβει «διαβεβαιώσεις» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook