Ουσιαστικές λύσεις για τη φυτοπροστασία του ρυζιού ζητούν με ανακοίνωσή τους οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εάν δεν ληφθούν στοχευόμενες δράσεις οι απώλειες της παραγωγής μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε ποσοστό της τάξης του 50%. 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Copa – Cogeca σήμερα ουσιαστικά στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν μυκητοκτόνα για το ρύζι. Όπως υπογράμμισαν, η φυτοπροστασία είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ορυζοπαραγωγής.
Για παράδειγμα, το 2008 η σοδειά ρυζιού στην Ιταλία επλήγη σημαντικά, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 50%, λόγω της απαγόρευσης μιας σειράς ειδικευμένων μυκητοκτόνων. 
Αντίστοιχα, στην Ισπανία, το 30% της σοδειάς του 2009 χάθηκε λόγω έλλειψης εντομοκτόνων για παθογόνα όπως οι αφίδες. 
H Copa-Cogeca σημειώνει ότι οι ορυζοκαλλιεργητές σε Ισπανία και Γαλλία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να κάνουν αειφορική χρήση των φυτοπροστατευτικών, ακολουθώντας ολοκληρωμένες πρακτικές διαχείρισης των παθογόνων.
 Όμως από το 1993 και μετά, το 74% των ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων δεν είναι διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί από εναλλακτικές λύσεις. 
Ενόψει όλων αυτών, χρειάζονται ειδικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ρυζιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook